Новини Транспорт

За Великден започват круизите до остров Света Анастасия

   
За Великден започват круизите до остров Света Анастасия

За големия християнски празник Великден, круизите на катамарана „Бургус“, до остров „Света Анастасия , ще бъдат подновени. Корабчето пътуваше до острова през целия декември месец миналата година и буквално постави рекорд по дълъг сезон, но през двата най- люти зимни месеца- януари и февруари, е преустановило пътешествията.

Още отсега обаче, записванията за круизи до „Света Анастасия“ буквално валят от най- нетърпеливите туристи, обясни управителят на късчето земя сред вълните Павлин Димитров пред Труд.

От кметството в Бургас пък съобщиха, че вече са отчетени 120 онлайн заявки за сключване на граждански брак на влюбени двойки чрез електронната платформа, която заработи от началото на новата 2023- та година. Тя улеснява гражданите на Бургас и всички, които желаят да узаконят връзката си в един от най-романтичните морски градове, като остров „Света Анастасия“, е безспорно най- атрактивното място за това- сред морето. Чрез платформата, влюбените могат да проверяват, изберат, резервират и заплатят онлайн желания от тях ритуал, като използват възможностите на интернет и мобилните устройства, припомниха общинарите.

Утре ще стане ясно нещо вълнуващо и любопитно, свързано с историята на острова, а именно- къде са иконите, които от време оно са били в манастирската обител. В далечната 1911 – та година, един български поет и общественик спасява 12 икони от островния манастир „Св. Анастасия“. Това е Райчо Райчев Вирсавиев, който предотвратява изнасянето на иконите извън пределите на страната.

Въпреки неговата намеса, повече от век по-късно, нито една от спасените икони не остава на острова и така богатата иконна колекция на островния манастир потъва в забрава. Настоящото проучване е опит да се проследи съдбата на липсващите икони, които имат изключително значение за бъдещите изследвания на манастира и на неговата история.

Доц. д-р Иван Ванев от Института за изследване на изкуствата ще представи резултатите от своето проучване в 16:00 във вторник, в иконата зала на Историческия музей- на ул. „Лермонтов“ 31. Всеки желаещ, любопитен да узнае историята на иконите, и това къде са те в момента, може да присъства на събитието.Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати