Турагенции

Интересът на българите към Сейшелите се повишава

   
Интересът на българите към Сейшелите се повишава
Сейшелските острови предлагат уникални плажове, гледки и кристално чисто море
  Департамент по туризъм на Сейшели

Интересът на българите към Сейшели се повишава през последните години. Това обяви за TravelNews Гретел Банане от Борда по туризъм на страната. През 2022 г. дестинацията е посетена от 1805 български туристи, което надминава нивата от преди пандемията, когато техният брой е бил 1578 човека, каза тя. Туроператорите също отчитат по-голям интерес към дестинацията.

„Определено през последните години водим повече туристи на Сейшелите“, коментира Петър Стоянов, управител на „Луксутур“. Страната преди беше смятана за луксозна и скъпа, но всъщност е достъпна и може да се почива в нея през цялата година, защото няма дъждовен сезон, отбеляза той. Цените извън високия сезон, който продължава от декември до март, са доста приемливи. Удобни полети има от София с „Турските авиолинии“ през Истанбул, с „Катар еъруйз“ през Доха и с „Флай Дубай“ през Дубай. Според Стоянов интересът към дестинацията допълнително е нарастнал след пускането на два директни чартъра през миналата година и един през тази година, който беше осъществен наскоро. Той очаква още по-сериозен ръст на българските туристи през 2023 г.

Сейшелите са държава в Африка, която е съставена от 115 острова в Индийския океан. Намират се между екватора на север и остров Мадагаскар на юг. Отстоят на около 1000 км от източния бряг на Африка. Макар че островите са разпилени на огромна площ, тяхната територия възлиза на едва 455 кв. км. Някои от по-големите острови в архипелага са Махе, Праслин, Силует, Ла Диг, Мери Ан, Сестрите, Фригейт айлънд и др.

Сейшелите са едно от най-приказните кътчета, които човек може да открие на нашата планета. Често ги описват като най-привлекателната дестинация за любителите на екзотиката и райските плажове. Туристите ще открият на тях всичко необходимо за перфектната почивка – спокойствие, екзотична кухня, прекрасен климат и много гостоприемство от страна на местните жители. Това е идеалната дестинация за всеки, който желае да почувства контакта с природата и да се докосне до магията на тропиците, обяви Бернадет Вилемин, генерален директор „Маркетинг дестинации" в Туристическия борд на Сейшелите. Според нея правителството има разработена специална програма и отделя много средства за опазването на околната среда, за да има устойчиво развитие и туризъм.

Климатът е слънчев и топъл, температурите са високи през цялата година, като най-често са между 28 и 31°C. Нощите са по-приятни – около 24 – 25°C, без значение от сезона. Валежите имат ясно изразена сезонност. Дъждовният сезон трае от ноември до март и съвпада с летните месеци в южното полукълбо. По отношение на климата Сейшелите многократно превъзхождат по-голямата част от тропическите острови по света, тъй като попадат извън обсега на ураганите.

Природата съчетава всичко най-красиво на едно място. Островите са покрити с гъсти дъждовни гори, могат да ви смаят с удивителната си флора и фауна. На всякъде има огромно разнообразие от цветя, тропически дървета, храсти и палми. Постоянно се чува песента на тропическите птици и навсякъде кипи от най-невероятни и причудливи същества. Сейшелите притежават смайващи плажове, които често се появяват по кориците на списания и по календари. Пясъкът е светъл и фин като пудра захар, а водите в лагуните около островите блестят като огледало в небесносини нюанси. Около плажовете има горички от кокосови палми, а под водната повърхност около брега ще откриете уникално разнообразие от пъстри корали и тропически рибки. По-малките острови от Сейшелския архипелаг имат малка надморска височина, достигаща до около 5-10 метра. По-големите острови обаче са изградени от гранит и имат по-живописен релеф. Най-високият връх на архипелага се нарича Морне. Той се издига на около 906 метра надморска височина на остров Махе. Ще го откриете насред местност с изключително красива природа в пределите на Национален парк “Морн Сейшелоа”.

За разлика от натоварените и прекалено големи курорти в Европа и Америка, които с високите си хотели са се превърнали буквално в нови градове, хотелите на Сейшелските острови са предимно малки (на по 1-2 етажа) и напълно се сливат с екзотиката на островите. Най-често посетителите отсядат в малки, но много изискани, комфортни и привлекателни хотелски комплекси, състоящи се от не много на брой бунгала и къщички непосредствено до морския бряг, защото така са близо до най-голямото богатство на тази островна страна – невероятните й плажове. Освен уникалната природа, Сейшелите предлагат на своите посетители също и колоритна и приветлива култура. Тя е смесица от традиционния за островните жители стил на живот и на пристигналите по-късно британци, които донесли европейския манталитет и култура със себе си. За да опознаете Сейшелите истински, трябва да се разходите из столицата Виктория и да посетите нейните пазари и магазини. Ще ви впечатли ведрото настроение на местните жители и тяхната вечна усмивка, както и изключителното разнообразие на морски дарове, уловени в кристално чистите води около архипелага.

Столицата Виктория има много спокоен ритъм на живот, макар че е най-оживеният град в страната. Тук ще откриете красива колониална архитектура, която създава усещане за непринуденост у посетителите. Многообразието от свежи екзотични тропически плодове местно производство е огромно. Сейшелският рай е предпочитан за сключване на брак край брега на морето, за хора, търсещи романтично кътче, на което да отпразнуват годишнината си, или за прекарване на медения месец на по-заможни семейни двойки. Големият остров Махе предлага повече култура и забавления, докато други острови като Парслин и Фригейт имат по-дива и недокосната околна среда. Ако пък разполагате с наистина по-голям бюджет, то тогава бихте могли да наемете дори и цял остров.

Мирослав Иванов

Посещения на българи на Сейшели

2019 г.                1 578

2021 г.                752

2022 г.                1 805

Източник: Борд по туризъм на Сейшели