Новини Събития

Първият международен конкурс за видео мапинг в България ще отбележи Европейската година на уменията

   
Първият международен конкурс за видео мапинг в България ще отбележи Европейската година на уменията

Първият в България международен конкурс за видео мапинг ще се проведе като част от програмата на второто издание на Фестивала на светлините LUNAR. Артисти от цял свят ще имат възможност да се включат в него, като създадат свое авторско видео 3D мапинг шоу за една от най-красивите столични фасади - тази на Регионалния исторически музей - София (пл. “Бански” №1). Конкурсът ще отбележи Европейската година на уменията, като се фокусира върху впечатляващите способности и креативност на светлинните артисти, които майсторски разказват истории, чрез своето изкуство.

Темата на конкурса е “УмеНИЕ” и цели да предизвика участниците да изследват необходимите способности, за това да бъдем активна част от обществото и как човек може да промени света около себе си, така че да живее в мирно, балансирано и състрадателно общество. Творбите, с продължителност между 90 - 120 секунди, ще бъдат вдъхновени от създадената от архитектите Петко Момчилов и Фридрих Грюнангер Централна общинска минерална баня, днес - Регионален исторически музей - София. Петчленно жури ще избере седемте финалисти, които ще имат възможност да видят как творбите им преобразяват 109-годишната сецесионова декорация на сградата, във всяка от вечерите на LUNAR, между 11-14 май.

“В Европейската година на уменията искаме да привлечем вниманието върху необходимостта всички европейци да развиват уменията си, както и да усвояват нови в динамично развиващата се дигитална среда, за да се адаптират към непрекъснато променящите се изисквания на пазара на труда, в унисон с прехода към по-екологична и цифрова икономика,“ сподели Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България

Участието в международния конкурс за видео мапинг ще бъде безплатно и отворено за артисти и артистични колективи от цял свят. Те ще могат да се включат, като заявят своето желание за участие до 19.03.2023 г. Повече информация за конкурса и процеса на кандидатстване могат да бъдат намерени на: https://lunarlights.eu/we-are-skills-competition/ 

Бюрото на Европейския парламент в България и Представителството на Европейската комисия в България, имат дълга история с реализирането на впечатляващи видео 3D мапинг проекции за емблематични столични сгради. Честванията на Деня на Европа от 2017 г. до днес се превърнаха в традиционни и до момента са преобразили сградите на Националната галерия/ Двореца, Министерски съвет, Националната галерия/ Квадрат 500, както и централната част на Пловдив, в рамките на Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г. Зрелищните чествания, отбелязани с 3D мапинг спектакли, създадени от MP-STUDIO, подпомагат ускореното развитие на 3D мапинг сцената у нас през последните години.

Фестивалът на светлините LUNAR се организира от българското студио за визуални ефекти MP-STUDIO, в партньорство с един от най-известните светлинни фестивали в света Festival of Lights International. Събитието ще се проведе с институционалната подкрепа на Бюрото на Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия в България и Столична община, под почетния патронаж на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Достъпът до всички произведения ще бъде свободен.