Новини Събития

Празник по японски изящен - цъфтежът на вишните в Токио започна

   
Празник по японски изящен - цъфтежът на вишните в Токио започна

Съзерцаването на цъфналите вишневи дръвчета, известно като ханами, е любима част от японския социален календар.

Сезонът на цъфтежа на вишневите дървета в Токио беше обявен за официално открит днес, което е с десет дни по-рано от обичайното, предаде АФП, цитирана от БТА.

Първите цветове се появяват рекордно рано в последните няколко години и това е свързано с глобалното затопляне.

Съзерцаването на цъфналите вишневи дръвчета, известно като ханами, е любима част от японския социален календар. Семейства и приятели се събират на пикници под живописните розови цветове.

Снимка: iStock by Getty Images

Цъфтежът на вишните е събитие, което се следи отблизо в цялата страна. Японските медии се състезават с най-точни прогнози за началото и отразяват събитието всяка година с ентусиазъм, отбелязва АФП.

Деликатните бели и розови цветове се появиха много рано в Токио през 2020 г. и 2021 г., обявиха от Японската метеорологична агенция. Миналата година обаче първите цветове се появиха шест дни по-късно.

Имахме много горещи дни през март досега, каза служител на метеорологичната служба в опит да обясни преждевременното развитие на вишните.

Празненствата за ханами бяха частично отменени между 2020 г. и 2022 г. заради пандемията от Covid-19. Тогава японските власти препоръчаха да не се провеждат празнични събирания през този период, дори и на открито.

Така 2023 г. ще бъде първата, в която японците ще могат да отбележат цъфтежа на вишните без ограничения от 2019 г. насам. Това ще бъде и първата от четири години, в която на събитието ще имат възможност да присъстват и чуждестранни туристи, за които Япония беше затворена между 2020 г. и 2022 г. заради пандемията.

Снимка: iStock by Getty Images


Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати