Събития

Музей на парфюма в Букурещ пази ароматни спомени за Наполеон

   
Музей на парфюма в Букурещ пази ароматни спомени за Наполеон

Музеят на парфюмите съществува от 2014 г. и включва 20 000 предмета. Всяко шишенце, всеки флакон разказва истории за крале и кралици, принцове и принцеси и холивудски звезди, подсилени от мирис на тютюн, виолетки и мускус, пише БТА.

Един от най-редките експонати е парфюмът "Le Vainqueur", създаден за Наполеон Бонапарт през 1700 г. Сред най-старите флакони е и този на тоалетна вода Lubin от 1825 г. "След производството й Румъния постига своята независимост, светът преминава през две световни войни, изобретени са повечето ваксини, летят първите самолети. Но този парфюм си остава непокътнат в големия си аптечен флакон", гласи надпис до експоната.

Във витрина е изложен и одеколонът, предпочитан от румънския крал Карол I ("Apa de Cologne"). Ароматът e произведен в най-старата фабрика в света, в Кьолн. Изобретен е от Йохан Мария Фарина, първият доставчик на парфюми за Кралския дом.

В музея се пази флакон на "Femme" - парфюмът, вдъхновен от женствените форми и използван от Одри Хепбърн, както и парфюмът, създаден за Грейс Кели, бъдещата принцеса на Монако, през 1955 г., когато тя печели Оскар за филма "Селско момиче". Името на аромата "Gin Fizz" е вдъхновен от известния за времето си коктейл и наистина ухае на джин с тоник.

Обонятелната хронология ни пренася във времето, когато Букурещ е наричан "Малкият Париж", а Румъния е вторият най-голям производител на парфюми след Франция. Припомня и за времето на комунизма, когато розите и лавандулата били много евтини и широко употребявани в местната парфюмерийна индустрия.

В музея може да се проследи и преходът от първите парфюмни бутилки, които са направени в аптеки и имат по-скоро фармацевтичен вид, към флакони със скъп и изискан дизайн от злато, сребро, кристал, стъкло, ръчно изрисуван порцелан.

"На всяка ваканция, на която отида, посещавам битпазари. Винаги има щанд, пълен с кутии с парфюми и пудри. Понякога плащам две евро за копие, което спира дъха ми. Така например в Галац намерих Fleur d'Amour от 1907 г.", обяснява създателя на музея Вал Якоб. Началото на колекцията си поставя през 2006 г., когато търси любимия на кралица Мария парфюм с мирис на теменужки - Mon Boudoir.

Кралицата се появява като негово рекламно лице на страниците на списание "Нешънъл Джиографик" през 1923 г. Парфюмът е изтеглен от производителя през 1938 г., след смъртта й в знак на траурна почит към "най-красивата кралица на Европа". През 2019 г., след стогодишна пауза, на Конференцията на мира в Париж производителите обявяват, че ще го върнат на пазара в неговия оригинален състав и вид.

В своя автентичен вид в музея се пазят хербарии от 1900 г., билкова смес от 1895 г., направена от фармацевт в Арад, и дневникът на фармацевт от Лугож от 1907 г. с рецепти за парфюми, кремове и фармацевтични продукти.

Експонатите мога да бъдат разгледани напълно безплатно на улица "Каля Доробанцилор" 172 ("Calea Dorobanților" 172) от понеделник до събота от 10 до 21 ч. и в неделя от 10 до 13 ч, допълва БТА.