Новини Събития

Най-дългата автобусна екскурзия в света прекосява Европа за 56 дни

   
Най-дългата автобусна екскурзия в света прекосява Европа за 56 дни

Искате ли да прекарате два месеца в пътуване по суша от Истанбул до Лондон, без изобщо да се налага да сядате зад волана? Индийската компания за експедиции Adventures Overland е на път да пусне на пазара „най-дългото автобусно пътуване в света“.

Предвидено да стартира през август, 56-дневното пътуване, което може да бъде резервирано от максимум 30 пътници, ще обхване 22 държави.

То ще отведе туристите от най-големия град в Турция през Балканите, Източна Европа, Скандинавия и Западна Европа до столицата на Обединеното кралство.

 

Преминаване с ферибот през Финския залив, посещение на Нордкап – най-северната точка в континентална Европа, и круиз по норвежките фиорди са сред акцентите на 12 000-километровото пътешествие.

Целият пакет, който ще струва на пътниците 24 300 долара, включва ежедневна закуска, заедно с 30 обяда и вечери, както и всички хотелски престои (на база настаняване в двойна стая).

Въпреки че пътуване с автобус в продължение на два месеца може да не звучи особено привлекателно, превозното средство е описано като „специален луксозен автобус, предназначен за удобно пътуване на дълги разстояния“.

Пътниците ще могат да се отпуснат в регулируеми седалки „с достатъчно място за краката“ и да се възползват от AUX и USB портове, сгъваема табла и поставки за бутилки и чаши. Всеки пътник има право да носи със себе си два „пълноразмерни куфара“.

 

Специален луксозен автобус

Пътуването е създадено като алтернатива на маршрута на Adventures Overland - Road to London, а превозното средство е отчасти вдъхновено от автобусите Hippie Trail, кръстосвали света през 50-те и 60-те години на миналия век.

Adventures Overland е основана от предприемачите Тушар Агарвал и Санджай Мадан през 2012 г., като организира различни експедиции от Индия до Лондон, в които туристите използват собствените си коли и пътуват в конвой.

Компанията прави пътувания и из Исландия и Русия.

„Всеки маршрут е проверен, за да се гарантира, че пътуването ще е безпроблемно, така че избралите да стигнат с нашия луксозен автобус до Лондон да бъдат уверени, че са в сигурни ръце“, казва Агарвал, цитиран от CNN Travel.

„Ние поемаме отговорността за документацията, визите и разрешителните, за да гарантираме, че целият фокус на участниците е върху изживяването,“ допълва той.

Според Книгата на Гинес сегашният най-дълъг автобусен маршрут в света продължава 6200 километра, свързвайки Лима в Перу с Рио де Жанейро в Бразилия.

Миналата година швейцарската железопътна компания Rhaetian Railway постави рекорд за най-дълъг влак в света - с дължина 1.9 километра и съставен от 100 вагона, пътуващ по маршрута Албула/Бернина от Преда до Бергуен.

 

Автобусът на Adventures Overland трябва да тръгне от Истанбул на 7 август и да пристигне в Лондон на 1 октомври.