Заведения Новини

НАП: Печалбата на ресторантите е нараснала над два пъти след пандемията

   
НАП: Печалбата на ресторантите е нараснала над два пъти след пандемията

Печалбата на ресторантите е нараснала над два пъти след пандемията, показват данни на Националната агенция за приходите. Това се дължи на значително увеличение на оборотите на заведенията след вдигане на цените, както и на намалената ставка на ДДС.

Декларираният от ресторантите корпоративен данък за 2021 г. е 42,6 млн. лв., което е с 125%, или над два пъти повече спрямо дължимите 18,9 млн. лв. данък върху печалбата за 2019 г., последната година преди пандемията от Covid-19. Данни за печалбата на ресторантите за цялата 2022 г. все още няма, защото крайният срок за подаване на годишните декларации от фирмите за дължимия корпоративен данък е до 30 юни.

Но направените от ресторантите авансови вноски за корпоративния данък за 2022 г., които се правят на база очакваната печалба, показват, че това е била една още по-успешна година спрямо предходната 2021 г. Декларираните авансови месечни вноски на корпоративния данък от ресторантите и заведенията за бързо хранене през последната година преди пандемията са 5,4 млн. лв., а авансовите тримесечни вноски са в размер на 3,8 млн. лв. През 2021 г. авансовите месечни вноски на корпоративния данък нарастват до 6,2 млн. лв., а при тримесечните вноски увеличението е още по-голямо – до 6,4 млн. лв. За 2022 г. декларираните авансови месечни вноски на корпоративния данък са в размер на 8,6 млн. лв., което е с близо 60 на сто повече спрямо годината преди пандемията. А авансовите тримесечни вноски са 11,8 млн. лв., което е над три пъти повече спрямо предкризисната 2019 г.

Оказва се, че ресторантьорският бизнес се развива изключително добре през последните две години. Не всеки бизнес може да се похвали с два-три пъти увеличение на печалбата. Авансови вноски за корпоративния данък въобще не правят фирми, които имат малък оборот в размер под 300 хил. лв. за годината преди предходната. Авансови ежемесечни вноски правят фирмите с оборот над 3 млн. лв. за годината преди предходната, а на тримесечни авансови вноски са фирмите с оборот между 300 хил. и 3 млн. лв. Оказва се, че именно при ресторантите с оборот между 300 хил. лв. и 3 млн. лв. има най-голям ръст на печалбата през последните две години.

Тези отлични финансови резултати ресторантите са постигнали благодарение на увеличение на оборота и намалената ставка на ДДС. Общият размер на облагаемия с ДДС оборот на ресторантите и заведенията за бързо хранене през 2019 г. е 2,222 млрд. лв., показват данни на НАП. През 2020 г. заради пандемията и затварянията на бизнеси има спад на оборотите. Но през 2021 г. оборотът на ресторантите нараства с 16% спрямо предкризисната 2019 г. и достига 2,58 млрд. лв. За 2022 г. оборотът на ресторантите вече е 3,584 млрд. лв., което е ръст с 61% спрямо последната година преди пандемията.

Основната причина за по-високия оборот на ресторантите е поскъпването на предлаганите храни и напитки. Заради високата инфлация много хора ограничиха посещенията в ресторанти. Но когато отидат в заведение се налага да платят доста по-голяма сума за поръчваните салати, основни ястия и десерти. Оказва се, че с по-високите цени и по-ниската ставка на ДДС за ресторантите остава много по-голяма печалба спрямо годините преди пандемията. За ръста на печалбите допринасят и компенсациите заради високите цени на тока, които дават на всички фирми.