Анализи

България е най-популярната туристическа дестинация в Румъния

   
България е най-популярната туристическа дестинация в Румъния

Почти една четвърт от румънците не са били на почивка през последната година, показват данните от социологическо проучване, проведено от "Дестинация на годината" - платформа за насърчаване на вътрешния туризъм, и Института за визионерски градове (Institute for Visionary Cities). Най-голямото изследване на навиците и нагласите на румънските туристи показва, че едва 13% от анкетираните са имали комбинация от поне една ваканция от над четири нощувки и поне една мини ваканция от 1-3 нощувки през последните 12 месеца, пише БТА.

Северните ни съседи предпочитат да организират почивките си сами. Само 18% използват туристически агенции за вътрешни резервации и около 32% за почивки извън страната.

Съществува тенденция на увеличаване на предпочитанията за почивка в чужбина, като България е най-популярната дестинация за мини почивки заради морето, следвана от Испания. Най-големите разлики, според изследването, спрямо Румъния са по отношение на чистотата и приличната цена (+30%), следвани от плажовете и качеството на услугите (+25%).

В Румъния предпочитаната дестинация е планината, както при мини ваканции (1-4 нощувки), така и при продължителни ваканции (повече от 4 нощувки). Брашов е окръгът с най-висок резултат за съотношението цена-качество.

Изследването е проведено онлайн през март и обхваща 3000 румънски респонденти на възраст между 18 и 65 години. То покрива всички региони на страната.