Заведения

Русенските ресторантьори настояват ДДС-то да остане 9%

   
Русенските ресторантьори настояват ДДС-то да остане 9%

ДДС за ресторанти и заведения, категоризирани по Закона за туризма да остане трайно 9%. За това настояват от браншовия съюз на хотелиерите и ресторантьорите в Русе. Според тях, мярката трябва да се превърне в трайна, както е в повечето страни от Европейския съюз.

Диференцираната ставка на ДДС за ресторанти и заведения в размер на 9% бе въведена, за да подкрепи най-засегнатия икономическия сектор от ограниченията заради COVID-19. Сега, ако се върне на 20%, се поставя на карта бъдещето на цял един сектор, смятат от бранша, предаде КИС 13.

Те смятат, че не само не трябва да се връща старата ставка, но и предлагат 9% ДДС да остане трайна мярка, за да се запази един от основните сектори на българската икономика. Припомняме, че дори от синдикатите обявиха предложения за данъчна реформа, които включват 20% ДДС за ресторанти и заведения.

От бранша посочват също, че със задържането на ДДС на 9% се подпомага и запазване на кадрите в сектора, които в момента са на санитарния минимум след двегодишна липса на работа и пренасочване в други сектори на икономиката.