Новини Събития

Илин Димитров: Скиците за поставяне на бараки в Златни пясъци са законни

   
Илин Димитров: Скиците за поставяне на бараки в Златни пясъци са законни
  БТА

Скиците за поставянето на бараките в комплекс "Златни пясъци" край Варна са подписани изцяло в рамките на закона, каза днес пред журналисти министърът на туризма Илин Димитров, цитиран от БТА. По думите му те са одобрени през 2020 година. Министърът на туризма тогава е действал изцяло в рамките на правомощията си, обясни Димитров.

Министърът уточни, че след подписването им, скиците отиват при главния архитект на Община Варна, който също трябва да вземе отношение. Компетентният орган по премахването на незаконно поставени обекти пък е Дирекцията за национален строителен контрол, каза Димитров и допълни, че казусът в "Златни пясъци" трябва решат двете институции - Общината и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Министерство на туризма направи мащабна проверка по случая и не открихме нарушения във ведомството, каза още Димитров. По думите му в момента е задействана и Прокуратурата. Тя прави проверка по сигнал на Община Варна и ако бъдат констатирани нарушения, ще реагира, посочи министърът.

На 14 март кметът на Варна Иван Портних призова министъра на туризма да отмени схемата за поставяне на преместваеми обекти в курорта "Златни пясъци". Тогава кметът съобщи, че в комплекса, който е с национално значение, има повече от 300 незаконни бараки и павилиони. По думите му общинските контролни инспектори са констатирали този факт още през 2020 и 2021 година, но Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) не е реагирала. Портних настоя ДНСК да премахне незаконните обекти в комплекса, като не посочи в какъв срок очаква тя да го направи.

По-рано на същата дата от пресцентъра на ДНСК разпространиха до медиите писмо, в което се посочва, че разрешаването на казуса с преместваемите обекти в "Златни пясъци" е в компетентността на главния архитект на общината. От там посочват, че по този случай през последните години са се водили съдебни дела и поради тази причина не са предприети действия за премахване на обектите. На 9 март и на 14 март тази година Върховният административен съд излиза с две решения, които отменят отказа на главния архитект на Варна да издаде разрешение за поставяне на бараки.