Събития

Най-древният надпис на кирилица в света е открит в скален манастир край Крепча

   
Най-древният надпис на кирилица в света е открит в скален манастир край Крепча

Открит е от бащата на българската археология Карел Шкорпил в началото на XX в., но и до ден днешен не е разбулил всичките си тайни. Манастирът е донякъде възстановен и достъпен за посещения. Скитът се простира на цели три етажа, като някога се е състоял от църква, монашески килии и църква-гробница. Имало е и подобие на чардак, вероятно покрит с дървена конструкция или с каменен градеж. В момента отворена за посещение е средната тераса, където се е намирала манастирската църква, съобщава БНР.

Но най-голямото богатство на Крепчанския скален манастир са надписите. Те са на кирилица и са около 20 на брой. Сред тях обаче има и такъв на староеврейски език - загадка, която и до днес поражда дискусии в научните среди. А най-удивителната находка е стар надпис на входа на скалната църква. Открит е в началото на 70-те на ХХ век и гласи:"В 921 година почина раб божий Антон през месец октомври".

Надписът е 9-редов, от него се разчитат относително добре първите три реда, а следващите съдържат отделни букви и думи, които се предполага, че носят информация за самата дата на кончината на този монах, а може би и часа на настъпилата смърт, разказва Мирослав Георгиев, уредник към РИМ-Търговище: "Този манастир е основан от монах на име Антоний или Антон. За това разбираме от два от надписите в манастира. Той го създава в края на IX началото на X в. и покрай него се формира братство от между 5 и 10 монаси. Антоний умира през 921 г. Това е отразено на един от надписите, който се явява най-ранно датираният надпис на кирилица открит до момента. Знаете, че около 250 милиона души по света използват кирилица. И нямаме по-ранен надпис от датировката 921 г.! Това означава, че монахът Антоний е починал 25 години преди смъртта на св. Иван Рилски и 6 години преди тази на цар Симеон, от което следва, че е бил техен съвременник. Така че надписът от Крепча събужда дискусия кога всъщност започва монашеството по нашите земи и кой е основоположникът" - казва Мирослав Георгиев.

Пред входа на църквата-гробница, на височина 8 метра, изследователите попадат на още една удивителна находка - относително добре запазен 5-редов надпис. С много добре врязани в камъка букви с големина между 2 и 3 см, е изписано следното: "В името на Отца и Сина и Св. Духа. Тук почива светият отец Антоний †. А който направи в черквата житница, да отговаря пред Бога. Написа недостойният Михаил. Амин. "Интересното е, че в надписа Антоний е наречен "свят". Възможно е, след кончината му, той да е бил обявен за светец, твърди Мирослав Георгиев и допълва, че в наши дни има дискусия в Българската православна църква дали той да бъде обявен за светец, въпреки че нямаме известно негово житие.

Надписът в църквата-гробница разкрива и една любопитна историческа подробност. Става дума за съдържащата се в него клетва: А който направи в черквата житница, да отговаря пред Бога. "Няма друг подобен документ в българската епиграфика" - твърди Мирослав Георгиев и добавя: "Тази клетва с предупреждение е възможно да е насочена срещу монаси, които са си позволявали да използват помещенията в манастирите или конкретно в този манастир за стопански нужди, а не за богослужение или църковна дейност. Съществува и друга теория. През периода, когато цар Симеон води войни в Тракия, има известни свидетелства, които гласят, че той е нареждал да се съхранява житото за изхранване на войската му в църкви или подобни скални обители" - обяснява Мирослав Георгиев.