Новини Транспорт

Virgin Galactic започва с космическия туризъм от края на юни

   
Virgin Galactic започва с космическия туризъм от края на юни

Virgin Galactic най-накрая е на прага на стартирането на бизнеса си за космически туризъм. След закъснял старт компанията е завършила успешно последния летателен тест на VSS Unity преди началото на търговските си услуги, съобщава Engadget.

Мисията Unity 25 тества както техническата функционалност, така и цялостното преживяване на астронавтите, и успешно достига до Космоса. Освен това изстрелването, твърдят от Virgin Galactic, остава в историята с факта, че един от членовете на екипажа - Джамила Гилбърт, е първата жена астронавт от Ню Мексико. Джилбърт и колегите ѝ Крис Хюи, Люк Мейс и Бет Моузес са служители на Virgin.

Компанията е отлагала този тест многократно, като последното забавяне се дължеше на затруднения при модернизирането на самолета-носител VMS Eve, който превозва Unity до височина 15 км. Компанията се похвали с успешен тестови полет без задвижване в края на април, но първият полет с екипаж датира от юли 2021 г., когато основателят Ричард Брансън се присъедини към Моузес, Сириша Бандла и Колин Бенет в мисията Unity 22.

Unity 25 е общо петият космически полет в историята на Virgin, но този тест е особено важен за компанията. От години тя работи на загуба, тъй като постоянно отлага плановете си за космически туризъм. Само през 2022 г. тя е загубила над 500 млн. долара.

Компанията очаква да започне туристически услуги в Космоса от края на юни, а за да си възвърне направените инвестиции билетите за пътниците трябва да бъдат на стойност 450 000 долара.

След успешния тест с екипаж повечето технически пречки са преодолени, така че остава предимно уточняването на административни и организационни подробности, посочва още Engadget.

Virgin изостава от Blue Origin, която вече изстрелва цивилни в Космоса. Тя обаче е по-близо до пътнически космически полети от SpaceX. Въпреки че компанията на Илон Мъск обяви плановете си за лунен туризъм преди години, тя все още не е изпратила в Космоса ракетата си Starship с екипаж на борда.

Но това не притеснява SpaceX. Virgin се е съсредоточила върху по-малко амбициозни и по-евтини суборбитални полети, докато Starship ще се използва както за лунни обиколки за туристи, така и за мисии на НАСА до Луната.