Анализи

Резерват Сребърна е сред предпочитаните дестинации за туристи от Канада и САЩ

   
Резерват Сребърна е сред предпочитаните дестинации за туристи от Канада и САЩ

Силен туристически сезон очакват в Природния резерват "Сребърна", съобщават за БТА от местния Природонаучен музей.

По данни на музея от началото на годината до сега експозицията е била посетена от 4300 туристи, като близо 2000 от тях са ученици.

"След две по-слаби години, заради пандемията, тази година сезонът започна много добре. Имаме много организирани групи от ученици. Вече започнаха и посещенията на туристи от чужбина, от Европа, Канада, САЩ. Надявам се и така да продължи до края на годината", казва и екскурзоводът Яна Райнова.

Тя изрази надежда, че сезонът няма да свърши в края на лятото, ще продължи до края на октомври, тъй като през есента по централния път "Via Pontica" преминават много ята и езерото се изпълва с птици.

Езерото Сребърна е сред най-известните природни резервати в страната и е един от 100-те национални туристически обекта. Намира се на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка - "Via Pontica", с което се обяснява и голямото разнообрази от птици в резервата.

Природонаучният музей е част от Природен резерват "Сребърна" и се намира във ведомството на Министерството на околната среда и водите. Открит е през 1983 г. Част от комплекса е и екологичната станция на Българската академия на науките. В основната експозиция има над 140 експоната - препарирани в миналото животни и птици. От музея могат да се наблюдават птиците в резервата. Поставена е видеокамера в сърцето на блатото, където гнездят пеликаните. Чрез видеовръзка картината и звуците се предават на екран в музея. Около резервата е направена екопътека, като на известно разстояние по нея са построени беседки и площадки, откъдето могат да се наблюдават птиците.