Анализи

До 50% отказ от резервации заради паниката от замърсяването на Черно море

   
До 50% отказ от резервации заради паниката от замърсяването на Черно море

С близо 50% са намелели резервациите в част от хотелите в курорта „Слънчев бряг“. Причината е слуховете от последните седмици за замърсяването на водите на Черно море след взрива на язовира „Нова Каховка“ в Украйна. Поради тази причина курортът все още необичайно пуст през втората половина на юни, която вече може да се счита за разгара на сезона.

„Спрямо пандемичните резервации сме на 50% надолу. Оправданието на канселиращите е „то морето е мръсно“. Това е смешно. Морето не мръсно, аз да пия вода от него, за да ви покажа, че не е мръсно“, споделя пред „Bulgaria ON AIR“ хотелиерът Румен Мончев.

Повечето от отказаните резервации са от страна на български туристи, които явно се влияят от слуховете за замърсяване.

Хотелиерите все пак се надяват, че сезонът ще бъде силен през месеци юли и август, но притесненията им са свързани с това, че летният туризъм няма как да се изхрани само с два активни месеца работа.

В същото време от Министерството на околната среда и водите /MОСВ/ за пореден път заявиха, че няма нови данни за замърсяване в българската акватория на Черно море. Те допълват, че към днешна дата сателитните наблюдения и моделирането на водните течения до този момент не дават повод за притеснение.