Анализи Новини

От Марианската падина до Еверест: Най-екстремните пътувания на милиардерите

   
От Марианската падина до Еверест: Най-екстремните пътувания на милиардерите

Високорисковите пътувания, които богатите пътници резервират, са актуална тема в контекста на изчезналата подводница с петима души на борда, пожелали да видят останките на легендарния кораб „Титаник“.  Какви други дестинации харесват милиардерите, пише Business Insider.

Туристическата експедиция предизвика интерес и заради високата си цена - 250 хил. долара на човек, според The ​​New York Times.

Такъв тип преживявания обикновено са за богатите. Сред петимата пътници на борда на изчезналия плавателен съд са британският милиардер Хамиш Хардинг и роденият в Пакистан мултимилионер Шахзада Дауд.

Какви още пътувания предприемат богатите?

750 хил. долара за пътуване до най-дълбоката известна точка в океана

Някои изключително богати пътешественици се осмеляват да се отправят отвъд дълбините на останките на Титаник, чак до Марианската падина - най-дълбоката известна точка в океана.

Туристическата компания EYOS Expeditions през 2020 г. започна да предлага пътувания на стойност 750 хил. долара до там, на дълбочина близо седем мили. Тогава компанията обяви, че само седем души са били там преди.

Богатите не просто отиват в дълбините на океана. Те също се издигат до небето.

През 2021 г. Джеф Безос посети ръба на космоса чрез своята аерокосмическа компания Blue Origin, а милиардерът Ричард Брансън направи пътуване със собствената си компания за космически туризъм Virgin Galactic.

Билет за космическия полет на Blue Origin, който продължи 11 минути, беше продаден на търг за 28 млн. долара през същата година. Според Ройтерс, компанията на Безос е изчислила през 2018 г., че бъдещите билети вероятно ще попаднат в диапазона от 200 хил. до 300 хил. долара, въпреки че цифрата вероятно е по-висока днес, като се има предвид увеличението на цените при конкурентите.

Virgin Galactic, например, наскоро обяви, че ще стартира първите си комерсиални космически полети с билети на цена от 450 хил. долара всеки. При първите продадени през последното десетилетие билети местата струват по 200 хил. долара всяко.

Хардинг, който се намира на изчезналата подводница "Титан", също отиде в космоса с полет на Blue Origin миналата година.

SpaceX на Илон Мъск се надява да отведе хората до Марс до 2030 г.

Да се качиш на „покрива на света“

Почитателите на алпинизма могат да се качат на най-високия връх в света – Еверест, за по-кратко време и срещу 199 хил. евро или приблизително 218 хил. долара с „Everest Signature Expedition“. Това е по-скъпо от  пътуванията до Еверест, които могат да струват между 40 хил. и 100 хил. долара, писа National Geographic миналата година.

Но „Everest Signature Expedition включва редица услуги, за които нейният основател каза пред Insider, че са помогнали да се осигури перфектна безопасност и практически гарантирана способност богатите клиенти да изкачат върха.

„С по-кратка експедиция сте изложени на по-малък риск“, каза Лукас Фуртенбах, основателят на Furtenbach Adventures. „Signature Expedition“ включва генератор и палатка, изпратени до домовете на клиентите седмици преди пътуването, които могат да симулират въздушните условия на голяма надморска височина на експедицията за катерене и да помогнат на клиентите да се адаптират, преди да предприемат пътуването. Изкачването на връх Еверест е опасно. Има общо над 300 известни смъртни случая на всички, които са поели планината, съобщи National Geographic, цитирайки онлайн ресурс за Хималаите, наречен The Himalayan Database.

Но първокласната експедиционна услуга компанията предлага и „неограничен кислород“, каза Фуртенбах, за да помогне за смекчаване на една от най-големите заплахи на подобни екстремни приключения.

„Еверест и голямата надморска височина са опасна среда, подобна на подводница, която отива към Титаник“, каза той. „Обикновено имате кислород за ограничено време.“

Резервите от кислород, достъпни за клиентите на елитния пакет, представляват голяма част от високата цена на експедицията, според Фуртенбах. Компанията наема шерпи, за да носят кислородни бутилки нагоре в планината.

Пътуванията до отдалечени места, където се „изгубите“, могат да струват 100 хил. долара

За тези, които искат да „се изключат“ и да се скитат в далечна територия, но под зоркото око на обучени експерти, наблюдаващи тяхната безопасност от разстояние, туристическата компания Black Tomato има предложения.

Услугата „Изгубете се“ дава на клиентите възможност да кажат къде отиват – те могат да предложат идеи за терени, които биха искали да изследват – но тяхната дестинация ще остане загадка, докато не стигнат там, според компанията. Те предлагат и опции за клиентите да изберат колко „загубени“ искат да бъдат по време на пътуването.

Клиентите на пътуването „Изгуби се“ се насърчават да се откажат от мобилните си телефони и вместо това им се дават сателитни телефони, каза Брендън Древняни, директор по комуникациите в Black Tomato. Също така се проследяват от оперативен екип, който присъства физически и помага да се гарантира безопасността на пътниците от разстояние.

Пътуванията могат да струват от 15 хил. долара на човек за няколко дни до над 100 хил. долара на човек, в зависимост от продължителността и сложността на пътуването.

Те са разработени от собствения екип от приключенски пътешественици на Black Tomato, но компанията също така сключва договори с други приключенци, включително оцелели и бивши кралски морски командоси, които са там, за да помагат на клиентите на място, каза Drewniany.

Да посетиш Антарктида? Възможно е – срещу над 30 хил. долара

Богатите пътешественици могат да избират от круизи и пътувания до Антарктида — Intrepid Travel предлага пътувания, които струват над 30 хил. долара на човек, за да отидете на триседмични пътувания около Антарктическия кръг и прохода Дрейк, известен с екстремните си бурни води.