Новини Събития

Вкаменената гора край Момчилград става достъпна за туристи

   
Вкаменената гора край Момчилград става достъпна за туристи

Гора на възраст близо 32 милиона години край Момчилград ще бъде достъпна за туристи съвсем скоро. Дърветата в нея са вкаменени и така са съхранени от древността до днес, предаде БНР.

Гората е уникална за България и е обект на международен научен интерес. Сега тя е част от екопътека по проект на община Момчилград с финансовото съдействие на местна инициативна група.

Маршрутът е с дължина около 9 километра и включва четири от най-атрактивните културно-исторически обекти в района.

Снимка: Община Момчилград

"Ако преди 32 милиона години е имало интернет, Източните Родопи щяха да бъдат представени като Карибите. С тропически климат, топло и синьо море, с много острови с буйна растителност. Далече назад във времето тази територия е била дъно на солено море. А на един от островите е растяла днешната вкаменена гора, сподели ботаникът Лидия Кирилова от Историческия музей в Кърджали.

Снимка: Община Момчилград

За първи път сведения за тази гора се появяват в началото на миналия век от известния природоизпитател Никола Иванов и стават обект на научен интерес. А преди няколко години международен екип от палеоботаници е датирал времето, в което е растяла тропическата гора. 

Площта й е 7 и половина хектара. Обявена е за природна забележителност през 1970 година.

Снимка: Община Момчилград

Подобни вкаменени гори има и на други места в Източните Родопи, както и в Северна Гърция. Сега гората е част от екопътека и предстои скоро да бъде отворена за туристи, разказа Севдалин Огнянов, експерт в община Момчилград.

Преминаването по екопътеката може да е организирано или самостоятелно, каза още Севдалин Огнянов.

Снимка: Община Момчилград

Отсега обаче учените предупреждават, че досега с туристите може да има пагубно въздействие върху древната гора, както и за самите туристи не е безопасно, посочи Лидия Кирилова.