Анализи

Почивката в Турция е по-скъпа от тази в Испания

   
Почивката в Турция е по-скъпа от тази в Испания

Според турска медия, тази година руснаците предпочитат Египет пред Турция. С нарастващата инфлация разходите за хотели в Турция са се удвоили, което се отразява на цените на настаняването. Според информация на Ekonomim почивката в Турция струва приблизително на същата цена като в Гърция, но е по-скъпа, отколкото в Испания, казва турското издание Duvar.

Изправени пред тези цени, представители на туристическия сектор предупредиха, че Турция може да загуби значителен брой руски туристи тази година, тъй като руснаците са по-склонни да правят резервациите си в последния момент, което прави цените за почивка по-високи.

Тарас Кобищанов, вицепрезидент на Руската асоциация на туроператорите (ATOR), един от най-големите туроператори в Русия, каза, че 5,2 млн. руски туристи са дошли в Турция миналата година, но този брой може да намалее до 4 млн. тази година.

Според данни на водещата анализаторска компания STR Global, цената на резервирана хотелска стая на ден се е увеличила с 37,4% тази година в южна Анталия, достигайки средно 110 евро, а в Истанбул е 138 евро. Според същото проучване, в Европа средното е 140 евро.

Според Изпълнителния съвет на Асоциацията на турските туристически агенции руските туристи са започнали да предпочитат Египет.

По данни на Асоциацията на потребителите на Великобритания най-евтиният седмичен хотелски пакет е в Испания 748 евро. Турция следва този списък на второ място с 937 евро, докато Гърция е на трето място с 1016 евро.

Европейските туристи са резервирали своите хотелски оферти по-рано, истинският проблем няма да възникне това лято, а по-скоро ще се отнася до летния сезон 2024 г., тъй като договорите за резервации започват да се подписват през септември всяка година, казват още от асоциацията.