Транспорт

Wizz Air получи първия Airbus А321neo от Китай

   
Wizz Air получи първия Airbus А321neo от Китай

Wizz Air, най-бързо развиващата се авиокомпания в Европа и най-екологично устойчивата в света*, ще бъде първата европейска авиокомпания, която добавя към флотилията си самолет Airbus A321neo, сглобен в Китай.

Новият самолет на Airbus е сглобен на крайната монтажна линия на Airbus в Тиендзин и бе доставен четири години след като Wizz Air получи първия си A321neo през 2019 г. 

Това е 92-рият Airbus A321neo, с който делът на самолетите с технологията „neo“ в глобалната флотилия на Wizz Air ще нарасне до над 50%**.  

Wizz Air има най-голямата потвърдена поръчка за Airbus A321neo в Европа и като част от своя амбициозен план „WIZZ500“ цели да добави още 355 самолета до края на десетилетието.

Airbus A321neo е най-ефективният тяснофюзелажен самолет към момента, който разполага с 239 места, подредени в една класа. Оборудван с двигател Pratt & Whitney GTF, самолетът осигурява най-малкия разход на гориво на пътник, за да помогне на Wizz Air да постигне най-ниския въглероден интензитет сред всички големи европейски авиокомпании***. Самолетът осигурява изключителни екологични предимства като 30% по-нисък разход на гориво, 50% по-ниски емисии на CO2 и почти 50% по-малък шумов отпечатък в сравнение с предишното поколение самолети****.
 
Новият Airbus A321neo ще бъде финансиран чрез продажба и обратен лизинг с AVIC, един от финансовите партньори на Wizz Air. 

Йозеф Варади, Главен изпълнителен директор на Wizz Air Group, заяви: „Като най-ефективен тяснофюзелажен самолет в момента, Airbus A321neo е нашият първи избор. Освен че осигурява изключителна оперативна икономичност, той е и основата, върху която можем да поддържаме позицията си на една от най-устойчивите авиокомпании в света. Това ще гарантира, че ще продължим да намаляваме въглеродния си интензитет на пътник, дори в процеса на разрастване. Днес отбелязваме важен етап, тъй като за първи път делът на самолетите Airbus A321neo надхвърля 50% от нашата флотилия. Подходящо е да отбележим този повод, като станем първият европейски клиент, който ще получи самолет от финалната монтажна линия на Airbus в Тиендзин. Бих искал лично да благодаря на екипите на Airbus и AVIC, че направиха това възможно. Очакваме с нетърпение да продължим сътрудничеството си в стремежа ни да оперираме 500 самолета до края на десетилетието.“ 

Представител на AVIC Leasing коментира: „Ние от AVIC Leasing сме щастливи да отпразнуваме първата доставка на A321neo с двигател Pratt & Whitney GTF от крайната монтажна линия на Airbus в Тиендзин и с удоволствие задълбочаваме партньорството си с Wizz Air по посока реализиране на плановете им за разрастване на тяхната мрежа.“