Анализи Новини Транспорт

Регулаторите ще проверят има ли злоупотреба в ценовия скок на самолетните билети

   
Регулаторите ще проверят има ли злоупотреба в ценовия скок на самолетните билети

За това призова Оливие Янковец, генерален директор на ACI Europe - европейското подразделение на световната професионална асоциация на летищните оператори "Международен съвет на летищата". Регулаторните органи да проверят дали е оправдана стойността на самолетните билети след поскъпването им през тази година. За това призова Оливие Янковец, генерален директор на Ей Си Ай Юръп (ACI Europe) - европейското подразделение на световната професионална асоциация на летищните оператори "Международен съвет на летищата" (ACI), пише в. "Файненшъл таймс".

"Цените на самолетните билети в Европа се повишиха с 30 на сто на годишна основа. Регулаторите би трябвало да проверят доколко е обосновано това и дали не са извършени злоупотреби при ценообразуването", заяви Янковец.

Самолетните билети поскъпнаха поради рязкото повишаване на броя на пътуващите с утихването на пандемията от COVID, съчетано с недостиг на пътнически самолети в глобален мащаб, отбелязва "Файненшъл таймс".

Шефът на европейското подразделение на световната професионална асоциация на летищните оператори заяви, че не призовава за налагане на лимити върху цените на самолетните билети. Той обаче отбелязва, че е "нормално" да се зададе въпросът защо много големи летища са ограничили "таксите за кацане, които авиокомпаниите заплащат, а самите те начисляват каквито си искат такси в стойността на билетите", пише БТА.

Браншовата асоциация "Еърлайнс фор Юръп" (Airlines for Europe), която представлява редица авиопревозвачи, сред които са "Бритиш еъруейз" (British Airways) , "Изиджет" (Easyjet) и "Райънеър" (Ryanair), обяви, че конкуренцията между авиокомпаниите "спомага за намаляване на цените на самолетните билети и помага на милиони европейци да пътуват със самолет на приемливи цени".