Новини

Пантеонът в Рим е с входна такса от 5 евро от понеделник

   
Пантеонът в Рим е с входна такса от 5 евро от понеделник

Посетителите на Пантеона в Рим, един от най-добре запазените паметници от древния свят, ще трябва да плащат входна такса от 5 евро от понеделник, съобщи италианското министерство на туризма.

Сега църква, огромният бивш храм, чиято неповредена външна стена поддържа висок 43.3 метра купол, привлича милиони посетители всяка година.

Дълго отлаганото въвеждане на такса е част от стремежа за извличане на повече печалби от културните активи на Италия, като министерството на туризма ще получи 70% от приходите, за да покрие почистването и поддръжката на обекта. Останалите ще отидат в епархията на Рим.

Входът ще бъде свободен за богомолците по време на богослуженията

Сегашната форма на Пантеона и шестметровите дебели стени датират от началото на управлението на император Адриан, който идва на власт през 117 г. Той остава най-големият неармиран бетонен купол в света и има кръгъл оберлихт в короната си.

Сградата оцелява след нападенията на варварите срещу Рим и е превърната в християнска църква през 609 г.

Грижата за изкуството и архитектурата отдавна представлява предизвикателство за страна, която отговаря за повече обекти на световното наследство на ЮНЕСКО от всяка друга и има дългогодишни проблеми с бюрокрацията и недостатъчното публично финансиране, пише Ройтерс.