Заведения Новини

6 европейски ресторанта са в топ 10 на най-легендарните в света

   
6 европейски ресторанта са в топ 10 на най-легендарните в света

Всяко от 150-те заведения в класацията на Taste Atlas на най-легендарните ресторанти в света предлага уникално гастрономическо пътешествие, в което си заслужава да се впуснете поне веднъж в живота си.

Това не са просто места, на които да хапнете, а дестинации сами по себе си, сравними с най-известните музеи, галерии и паметници. Всеки от тях е издържал изпитанието на времето, избягвайки модерните трикове в полза на традиционната, висококачествена кухня.

Точно както посещението на двореца Шьонбрун във Виена, изследването на древните руини на Помпей в Неапол или взирането в енигматичната усмивка на Мона Лиза в Париж са ключови преживявания за усвояване на културното наследство на тези градове, така и вкусването на шницел във Figlmuller, отдаването на пица Napoletana в da Michele или опитване на confit de canard в Bouillon Chartier са емблеми за местните нрави и вкусове.

Заобикалянето на която и да е от тези отделни кулинарни или културни забележителности означава да пропуснете типичен аспект от живия гоблен на всеки град от история, традиции и местен вкус.

Кулинарна автентичност

От малки семейни заведения за хранене до уважавани ресторанти със звезда Мишлен, всички тези места споделят ангажимента към кулинарната автентичност. Тук фокусът е върху истинска храна със силни вкусове, създадена по утвърдени от времето рецепти, предавани през поколенията.

Всеки ресторант има своя собствена история, съхранявайки своята култура, поддържайки традициите и създавайки трайни спомени. Това са заведения, останали актуални и високо ценени в непрекъснато променящия се кулинарен пейзаж.

Класацията на Taste Atlas на 150-те най-легендарни заведения в света празнува тези трайни икони на гастрономията - ресторантите, които дават приоритет на съдържанието пред шоуто, сервирайки възхитителна храна.

1. Figlmüller

Виена, Австрия

Основан: 1905 г.

Емблематично ястие: Schnitzel Wiener Art

Figlmüller - истинска виенска институция, печели репутацията си, като се специализира в едно единствено ястие - Schnitzel Wiener Art, повече от век.

Вниманието към снабдяване с местно отгледано свинско месо и прецизният метод на готвене водят до отличително лек, хрупкав шницел, което го прави критерий за тази австрийска класика.

Ангажиментът на Figlmuller към качествени съставки, традиционни рецепти и трайно семейно наследство му осигурява любовта както на местните жители, така и на кулинарните ентусиасти по света.

2. Katz's Delicatessen

Ню Йорк, САЩ

Основан: 1888 г.

Емблематично ястие: Pastrami on rye

Katz's Delicatessen не е просто ресторант, той е жива част от историята на Ню Йорк. От създаването си през 1888 г. заведението сервира типична нюйоркска кухня, като тяхната пастърма върху ръжен хляб постига емблематичен статус.

Перфектно изпечената, пушена и подправена пастърма, подредена върху ръжен хляб, печели поколения фенове.

Katz's Delicatessen се превръща в неразделна част от културната тъкан на града, признат в световен мащаб с ангажимента си към традиционните методи за приготвяне на храна и носталгичната си оживена атмосфера, която наистина представя духа на града.

3. Warung Mak Beng

Санур, Индонезия

Основан: 1941 г.

Емблематично ястие: Ikan goreng

Warung Mak Beng е постигнал легендарен статус със своето уникално ястие - ikan goreng. Това е дълбоко пържена риба, поднесена с богат и пикантен сос самбал.

От създаването си през 1941 г. безкомпромисният ангажимент на ресторанта към пресните, местни продукти и строго пазената семейна рецепта дарява ястието му с отличителен вкус, който надхвърля тенденциите.

Неусложнената автентичност на рецептите, съчетана с топлината на крайбрежната местност, предлага обогатяваща представа за традиционната кухня на Бали.

4. La Polar

Мексико Сити, Мексико

Основан: 1934 г.

Емблематично ястие: Birria

Ресторант Polar е легендарен със своята бирия, заради която си заслужава да умреш. Поради трагичен инцидент бъдещето на тази емблематична кулинарна институция се люлее на ръба на несигурността.

5. L'Antica Pizzeria da Michele

Неапол, Италия

Основан: 1870 г.

Емблематично ястие: Pizza Napoletana

L'Antica Pizzeria da Michele в Неапол е гравирала името си в аналите на гастрономическата история като олицетворение на неаполитанската пица.

Придържайки се твърдо към утвърдените от времето методи и използвайки най-висококачествените местни съставки, тук се сервира пица с превъзходен баланс на вкус и текстура.

Прочувствената простота на тестеното ястие, приготвено в традиционна пещ на дърва, е доказателство за трайното пица наследство на Неапол.

6. Hyman's Seafood

Чарлстън, САЩ

Основан: 1890 г.

Емблематично ястие: Shrimp and grits

Създаден през 1890 г., Hyman's Seafood еволюира от магазин в кулинарна институция, оценена както от местни посетители, така и от световни знаменитости.

Емблематичното им ястие съдържа пресни, местни скариди, сервирани върху кремообразни, смлени на камък до грис пшенични зърна, демонстрирайки отдадеността на ресторанта към регионалната кухня.

Чрез изключителното качество на своите продукти, Hyman's Seafood си осигурява статуса на любима институция на южняшката кухня.

7. Caru'cu Bere

Букурещ, Румъния

Основан: 1879 г.

Емблематично ястие: Sarmale

Caru'cu Bere - известна институция в Букурещ, пленява с уникалното си съчетание от румънска кухня и готическа възрожденска архитектура, утвърждавайки се като емблема на културната и гастрономическата идентичност на града.

Известен с традиционните си ястия, приготвени по утвърдени от времето рецепти, като сармале (сармички с месо), той сервира типичния вкус на румънското кулинарно наследство.

Ангажиментът на Caru'cu Bere да запази кулинарните традиции, съчетан с неговата уникална атмосфера, затвърждава мястото му на обичана икона в гастрономическата сцена на Румъния.

8. U Fleků

Прага, Чехия

Основан: 1499 г.

Емблематично ястие: Svíčková

U Fleků - историческа кръчма в Прага, е ценена не само заради уникалната си бира, но и заради традиционната си чешка кухня.

Например svíčková — мариновано ястие от месно филе, което заема почетно място в менюто му. Приготвена по вековна рецепта, svíčková в U Fleků е хармонична комбинация от крехко месо, кремообразен сос и чешки кнедли.

Вечният, селски чар на тази бирария и градина, придружен от традиционна музика на живо, предлага на гостите незабравимо потапяне в чешката култура.

9. Hofbräuhaus München

Мюнхен, Германия

Основан: 1589 г.

Емблематично ястие: Schweinshaxe

В Hofbräuhaus München хрупкавият свински джолан (Schweinshaxe) е въплъщение на баварската кулинарна традиция, почитана колкото заради силните си вкусове, толкова и заради културното си значение.

Приготвено по стар метод, ястието предлага сочно свинско месо със златиста, хрупкава коричка, съчетано с традиционни гарнитури, като картофени кнедли и кисело зеле.

Непоколебимата привързаност на Hofbräuhaus München към традиционните пивоварни техники и въплъщението на баварската кухня го превръщат в световен символ на немската гастрономия.

10. Gino e Toto Sorbillo

Неапол, Италия

Основан: 1935 г.

Емблематично ястие: Pizza Margherita

В Gino e Toto Sorbillo пицата Margherita е символ на неаполитанското кулинарно съвършенство, внимателно създадена с домати San Marzano, биволска моцарела, пресен босилек и местен зехтин.

Това прочуто ястие, изпечено в пещ на дърва, осигурява перфектен баланс между пухкава, овъглена коричка и живи, свежи гарнитури, олицетворяващи простотата и автентичността на традиционната неаполитанска пица.

Качество и традиция резонират във всяка хапка, предлагайки страхотно кулинарно изживяване.

Ето и останалите ресторанти в топ 150 на най-легендарните в света, според Taste Atlas:Анкета

Къде ще пътувате за Великден и майските празници?


Резултати