Новини Събития

Фестивалът с биковете в Памплона е в разгара си

   
Фестивалът с биковете в Памплона е в разгара си

В испанския град Памплона започва ежегодният фестивал "Сан Фермин", известен надбягванията си с бикове и огромната консумация на вино. От 6 до 14 юли по традиция всяка година градът чества паметта на Свети Фермин, покровител на област Навара и неин първи епископ, с пищни партита, кориди с бикове и много вино.

Смята се, че корените на празника са още в езическите времена и са свързани с изкарването на рогатия добитък на пазара за продажба, а след това и с тържествено съпровождане на биковете до арената за корида. Впоследствие обаче се оформя и една от най-големите традиции на фестивала - гонитбата с бикове.

Любителите на силни усещания могат да демонстрират смелостта си през деветте дни на фестивала, като всяка сутрин точно в 8:00 часа могат да тичат пред бикове по тесните, калдъръмени улички на града до бикоборската арена "Памплона Турина". Там биковете се изправят срещу професионални тореадори. Разстоянието на маршрута за надбягването с бикове е около 850 метра, като всяка година има инциденти и пострадали, но това не спира любителите на високия адреналин. 

И тази година ден преди фестивала имаше протест на организацията за защита на правата на животните PETA, които обявиха отношението към биковете по време на фестивала за жестоко насилие. Извън надбягванията и борбите с бикове фестивалът има много наситена програма, която включва множество балове, концерти и улични фиести.

Традицията повелява всички участници в празненствата на фестивала да носят бели дрехи и червена кърпа около врата си. Смята се, че "Сан Фермин" за испанците е това, което представлява карнавалът в Рио де Жанейро за бразилците, като по това време в Памплона се изсипват над един милион туристи, голяма част от които чужденци.

За огромната слава на фестивала спомага писателят Ърнест Хемингуей, който е искрен почитател на Испания и испанската култура. През 1926 г. той публикува романа си "И изгрява слънце", в който живописно са описани тържествата около "Сан Фермин".