Новини Транспорт

Хаосът по летищата в Европа може да спре, но скъпите билети ще останат

   
Хаосът по летищата в Европа може да спре, но скъпите билети ще останат

Пътуващите до и в Европа би трябвало да избегнат сътресенията от миналогодишния летен хаос, но по-високите цени на билетите се очаква да се запазят. Авиационната индустрия беше в безпорядък през миналото лято, изпитвайки затруднения да увеличи оборотите след внезапните локдауни и последвалите съкращения на служители, предизвикания от ограниченията заради COVID-19.

Редица европейски авиокомпании ограничиха продажбите на билети, отмениха полети и коригираха разписанията си, след като летищата наложиха ограничения в пътникопотока. Уникалните обстоятелства от миналогодишния хаос във въздушния транспорт обаче “са до голяма степен в миналото,” според Международния съвет на летищата (ACI).

Лондонското летище Хийтроу, което е най-голямото по брой на пътниците в Европа, обяви, че е “добре подготвено да задоволи търсенето по време на летния пик” през тази година. От летище Гетуик - второто най-голямо във Великобритания, информираха, че “не очакват същите проблеми, с които летищата са се сблъскали през миналото лято.”

“Летищата положиха неимоверни усилия тази година, за да координират и планират много различни операции, които се извършват на едно летище и да минимизират евентуални нарушения на дейността,” казват от ACI. Като цяло, европейският въздушен трафик е със 7.6% под нивата отпреди пандемията, според данни на организацията, като пет европейски пазара – Турция, Кипър, Босна и Херцеговина, Гърция и Албания, възстановиха изцяло трафика си от 2019 г.

От европейската организация за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол са заявили пред CNBC, че се подготвят за силен трафик това лято, отбелязвайки, че дневните полети през европейското въздушно пространство в момента са на най-високото си ниво от началото на пандемията.

Популярните дестинации обаче “винаги са податливи на непредвидени смущения,” в това число от метеорологичните условия и от промишлени дейности, които могат да повлияят на управлението на трафика, казват още от организацията.

Търсенето при въздушния трафик изглежда се противопоставя на инфлационния натиск, като общият брой на пътниците нараства с 16.2% на годишна база през май, според ACI. Ръстът е факт, въпреки че цените на билетите са скочили от пандемията насам с доста над темпа на инфлация в Европа.

Цените на билетите на Стария континент нарастват с 36% на годишна база през май, според данни на ACI, докато инфлацията в еврозоната е 6.1% за същия период. “Смятам, че цените на билетите трябва да останат перманентно по-високи, в сравнение с 2019 г.,” казва Александър Ървинг, транспортен анализатор в AB Bernstein.

“Авиокомпаниите ще трябва да плащат повече за въглеродните си емисии, а и трябва да се отбележи инфлационният елемент,” посочва той, допълвайки, че пилотите, кабинният екипаж и наземните служители настояват за по-високо заплащане. “Всичко това, в крайна сметка, ще бъде отразено в цените на билетите.”

Увеличаващите се цени на билетите вероятно ще бъдат добре дошли за нискотарифни компании, като Wizz Air и Ryanair, казва Ървинг, тъй като въпреки това хората все още искат да пътуват, но вероятно ще трябва да направят компромис с по-рентабилни услуги. Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О‘Лиъри заяви през миналата година в интервю за BBC, че ерата на полетите по 10 евро е приключила.