Анализи Новини

Забележителностите с най-красивите гледки в света

   
Забележителностите с най-красивите гледки в света

Светът е изпълнен с емблематични силуети и пейзажи - от диви планини до "градски джунгли". И няма нищо по-хубаво от красива гледка, за да се насладите на всичко това. Но ако пътувате до някое ново място, трябва да направите проучване, за да откриете местата с най-впечатляващи гледки.

За ваш късмет (и за вашия профил в Instagram) компания Buildworld е проучила мненията на потребителите на TripAdvisor и е определила забележителностите и структурите с най-зашеметяващи гледки във всяка страна на света.

Едва ли ще ви изненада забележителността, която е на първо място - това е Айфеловата кула в Париж, разбира се. Благодарение на 360-градусовата си гледка от птичи поглед към парижкия хоризонт, "желязната лейди" на Франция има повече от 5 116 споменавания на фразата "красиви гледки" в TripAdvisor.

Снимка: iStock by Getty Images

Сред другите популярни забележителности в Европа са терасите на Рибарския бастион в Будапеща; кулата Hallgrímskirkja в Рейкявик; Саграда Фамилия в Барселона и Лондонското око.

В Северна и Южна Америка в световния Топ 10 попадат както Емпайър Стейт Билдинг, така и наблюдателната тераса Top of the Rock на Рокфелер Билдинг, които предлагат спиращи дъха гледки към силуета на Ню Йорк.

Top of the Rock, Ню Йорк

Top of the Rock, Ню Йорк

Снимка: iStock by Getty Images

Параклисът на Светия кръст в пустинята на Аризона също попадна в списъка. С почетни грамоти са отличени кулата CN Tower в Канада, замъкът Чапултепек в Мексико и Елевадор Ласерда в Салвадор.

В Азия и Океания сред най-добрите забележителности с живописни гледки са Кийомидзу-дера в Япония, храмът Улувату в Индонезия и Кехлибареният дворец в Индия. А когато става въпрос за епични панорами, няма как да не споменем Бурж Халифа в Дубай: най-високата сграда в света... засега.

Ето кои са забележителностите по света с най-красиви панорамни гледки според проучването:

Айфелова кула, Париж

Емпайър Стейт Билдинг, Ню Йорк

Базиликата Sacré Coeur de Montmartre, Париж

Top of the Rock, Ню Йорк

Halaszbastya (Рибарски бастион), Будапеща

Hallgrímskirkja, Рейкявик

Лондонското око, Лондон

Единбургският замък, Единбург

Параклисът на Светия кръст, Седона

Бурж Халифа, Дубай

Единбург

Единбург

Снимка: iStock by Getty Images