Анализи Новини

Демилитаризираната зона между Южна Корея и Северна Корея са магнит за туристите

   
Демилитаризираната зона между Южна Корея и Северна Корея са магнит за туристите

Демилитаризираната зона (DMZ) е дълга 258 км и разделя Корейския полуостров на две части. А в селото на примирието Панмунджом, където бетонна плоча обозначава това разделение, туристическите групи се стичат ежедневно. Те все още идват, но вече на по-малки групи.

Във вторник, редник втори клас Травис Кинг, американски военнослужещ, който трябва да бъде изпратен вкъщи като дисциплинарно наказание заради нападание, се присъединява към една туристическа група на юг и преминава през демилитаризираната зона на север.

Все още не е ясно дали мъжът е дезертирал или се надява да се върне, но американските военни потвърдиха, че е преминал "умишлено и без разрешение", като добавиха, че вероятно е бил задържан, пише BBC.

"Когато си на тази обиколка, осъзнаваш, че това са само няколко сантиметра, малка граница, и че лесно можеш да влезеш в Северна Корея, както направи президентът Тръмп през 2019 г.", каза Джийн Лий, бивш шеф на корейското бюро на Associated Press, която е влизала в демилитаризираната зона десетки пъти и от двете Кореи. "И така, в известен смисъл, ако сте били там, признавате колко изкушаващо е това". Но реалността, отбелязва тя, е, че екскурзиите в Демилитаризираната зона се провеждат по много строги правила.

Посетителите могат да правят снимки, но трябва да ходят и да стоят там, където им е наредено, и не могат да махат или да правят други неприлични жестове. Те могат законно да преминат демаркационната линия на демилитаризираната зона, но само когато се намират в бараките на Военната комисия за примирие със сини покриви, където е договорено прекратяването на огъня през 1953 г.

Преди пандемията обиколките се провеждат под строг военен контрол, като южнокорейските войници са в бойна позиция и ръце в готовност, севернокорейските войски наблюдават зорко, но също и Командването на ООН (UNC), което активно патрулира в района.

В днешно време Северът вече не се вижда на границата и в резултат на това Югът вече не организира патрули, така че няма видими войници и от двете страни. Обиколките днес се придружават от Командването на ООН.

Напрежението в Демилитаризираната зона се прояви с пълна сила през ноември 2017 г., когато севернокорейски войник беше прострелян няколко пъти от севернокорейски военни докато дезертираше на южнокорейска страна.

Действията на Кинг пък се случват само седмица след 70-годишнината от подписването на примирието, което слага край на сраженията в конфликта през 1950-53 г., ако не и официален край на войната.

Престоят в Демилитаризираната зона "те кара да осъзнаеш, че макар Северна Корея да е толкова далеч от нас психологически, икономически, политически, идеологически... физически те са точно там", казва Лий, американка от корейски произход от Минеаполис. "Това е много вълнуващо преживяване."

Това усещане за сюрреализъм е останало в съзнанието и на Роуан Биърд, австралиец, който от 2008 г. води туристически групи до мястото от името на Young Pioneer Tours (YPT). Туристическата компания се обявява за "туристическа агенция номер едно за КНДР" и в годините преди пандемията обслужва повече от 1000 туристи годишно.

YPT твърди, че предлага най-големия избор от туристически програми за Северна Корея от всички компании, а повечето от заявките са за посещение на Демилитаризираната зона и севернокорейската столица Пхенян.

"Повечето туристи смятат, че ако не посетят Демилитаризираната зона, пътуването им до Северна Корея не е пълноценно", казва Биърд. Еднодневните екскурзии от Севера започват в Пхенян, на два часа и половина път с кола от съседния на DMZ град Кесон. От Юга те започват в Сеул, на по-малко от час път.

Туристите посещават Съвместната зона за сигурност (JSA), запознават се с района и неговата история чрез брифинги и артефакти и могат да наблюдават двете страни от различни наблюдателни точки. Някои обиколки включват и влизане в тунелите, прокопани някога от севернокорейците.

Марк Едуард Харис е виждал двете Кореи от двете входни точки няколко пъти в кариерата си на пътешественик и документален фотограф. "За повечето хора, всъщност почти за всички, единственият поглед към тази много затворена страна е от точките по протежение на Демилитаризираната зона. За всеки, който се интересува от история, това е най-доброто място за туризъм в известен смисъл.", казва той.

Въпреки това "в DMZ се случват неща", казва Харис, споменавайки за инцидент с убийство с брадва в Панмунджом през 1976 г., когато южнокорейци и американци, подрязващи топола в Съвместната зона за сигурност, са нападнати от севернокорейски охранители. Инцидентът води до жестокото убийство на двама американски войници и повишава напрежението.

За Харис Демилитаризираната зона представлява "пропагандната война", която се води между Севера и Юга. "И двете страни всъщност вършат доста добра работа, за да разкрият своята гледна точка за тази сложна история", казва той. "Най-голямата разлика е, че когато идваш от Севера, имаш чувството, че войната все още продължава. Когато идваш от Юга, имаш чувството, че виждаш част от древната история."