Анализи

Министър Динкова ще подаде сигнал до службите за хибридната атака срещу сезона

   
Министър Динкова ще подаде сигнал до службите за хибридната атака срещу сезона

Министерството на туризма ще подаде сигнал до съответните компетентни служби за хибридната атака, свързана с качеството на водата в българската акватория на Черно Море. Това каза министърът на туризма Зарица Динкова по време на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. Направи впечатление, че голяма част от източниците дойдоха от територията на нашата страна, допълни министърът, цитирана от БТА.

Всички бяхме свидетели на калната хибридна атака, която се изля върху сектора през последния месец. Мисля, че като цяло успяхме да отреагираме и доказахме, че такова замърсяване няма, заяви министърът и изтъкна, че това е станало в рамките на междуведомственото сътрудничество.

Тя изброи мерките, предприети от министерството по въпроса, сред които е проверките на водата да се правят всеки ден, когато има такава възможност. Към момента измерванията, които се правят от здравното министерство, по преценка на ведомството, се правят веднъж седмично, каза министърът. Динкова напомни, че информацията на страницата на ведомството по темата е преведена на английски, немски и френски езици, съобразено с основните ни туристически пазари. Темата е адресирана широко чрез различни дигитални средства.

Министърът съобщи, че по преценка на медийния екип на ведомството се е стигнало до извода, че към този момент, ако прекалено проактивно се влезе в темата, ще се създадат съответните подозрения. Затова се предприе тактиката като цяло проактивен да е министърът на околната среда, защото това ведомство е първоизточник на информацията, допълни министърът. 

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, която също присъства на блиц контрола в комисията, съобщи, че се очакват малки ръстове на почти всички пазари за това лято. За основните пазари – Великобритания и Германия, има известно въздържане на резервациите, допълни тя. Оптимистичната прогноза за летния сезон е да достигнем равнището на 2019 г. или 4,6 млн. регистрации в Единната система за туристическа информация. По-склонни сме да вярваме, че тя ще се осъществи, каза Георгиева. Същевременно тя посочи, че песимистичните прогнози сочат 4,3 млн. регистрации.

В отговор на въпрос за програмата за подкрепа на украинските бежанци, заместник-министърът напомни, че в момента тя е удължена до 30 септември тази година – по схемата 15 лева на човек на ден. В решението на МС по удължената програма е предвидено, че социалното министерство трябва в едномесечен срок да разработи мерки за интеграция на украинските бежанци. В момента Националният оперативен щаб е предложил програма, която се обсъжда от членовете на щаба за това какво следва и какви ще са отговорностите на институциите, "вероятно, след като приключи това последно удължаване на програмата", каза Георгиева.