Заведения

КЗП обяви за недопустими цените на грамаж в заведенията

   
КЗП обяви за недопустими цените на грамаж в заведенията

Недопустимо е цените в заведенията да се обявяват за грамаж, освен в екзотични случаи на предлагани живи риби. Но тогава говорим по-скоро за индивидуална оферта към потребителя. Цената трябва да бъде обявена за точния грамаж на порцията. Това заяви Игнат Арсенов, главен директор в Комисията за защита на потребителите (КЗП) в ефира на bTV.

По думите му законът изисква да бъде точно упомената цената, която ще плати за това, което ще му бъде сервирано и колко ще бъде грамажът на порцията. А в случая, който се коментира – сметка от 450 лв. за три пържоли и обявена цена от 35 лв. за 100 грама – е проблем и фактът, че теглото се измерва в суров вид, а туристът плаща за готов. А при термична обработка грамажите намаляват.

Комисията започна официална проверка на въпросното заведение, след като случаят със скъпите пържоли ескалира и повдигна множество въпроси. От нея става ясно, че всъщност проблем има и не просто скъпият сорт месо, от което е приготвена пържолата е виновникът за цената – както твърдят от заведението и целия ресторантьорски бранш.

Оказва се, че има проблем там. Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация как тя ще бъде изчислена, точно колко ще бъде грамажът. Може сервитьорът да му е обяснявал, но потребителят трябва да има предварителната информация. На следващо място, теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет“, обясни Игнат Арсенов.