Новини

Пътуването с влак в Европа е до 30 пъти по-скъпо отколкото със самолет

   
Пътуването с влак в Европа е до 30 пъти по-скъпо отколкото със самолет

Изборът да пътувате с влак из Европа ще ви струва средно четири пъти повече от това да летите. Това се казва в голям нов доклад на Greenpeace, който определя разликата в цените като „възмутителна“.

В някои случаи може да има 30 пъти разлика в стойността, като например по маршрути между Барселона и Лондон, тъй като железопътните оператори не могат да се конкурират с цените на самолетните билети от 13 евро.

Според Greenpeace, прехвърлянето на 3.36 млн. полета годишно между столицата на Обединеното кралство и Барселона към железопътния транспорт ще спести приблизително 461 000 тона вредни парникови газове – еквивалент на годишните емисии, генерирани от всички автомобили в Глазгоу.

Докладът на екологичната организация обвинява неравностойните регулации, които облагодетелстват нискотарифните авиокомпании за сметка на климата и пътуващите.

Проучването, което сравнява цените на билетите по 112 маршрута между 27 големи европейски града, установява, че полетите са по-евтини по 70 процента от маршрутите, а влаковете са средно два пъти по-скъпи.

В Обединеното кралство пътуващите плащат четири пъти повече за билети за влака. Полетите са перманентно по-евтини по всичките 12 маршрута от и до Великобритания, включени в проучването, включително вътрешния между Лондон и Шотландия.

Страните с най-скъпите билети за влак, в сравнение с полетите, са Великобритания, Испания, Белгия, Франция и Италия, посочват още от Greenpeace, цитирани от Independent.

В Централна и Източна Европа влаковете по-често са по-евтини, в сравнение със самолетния транспорт, отколкото в Западна Европа, обаче честотата, скоростта и връзките обикновено са по-лоши.

Докладът установява, че с изключение на някои „наистина ефективни“ влакови маршрути, като Амстердам-Лондон, Лондон-Единбург и Тулуза-Париж, все още най-популярните полети на къси разстояния в Европа остават по-евтини от пътуването с влак.

От повече от 100 анализирани маршрута, влакът се счита за „почти винаги по-евтин“ само за 23, като шест от тях нямат алтернативни директни полети, а други шест не се обслужват от нискотарифни авиокомпании.

Greenpeace счита само 12 от 23-те за „добри влакови маршрути“ - с повече от три директни връзки на ден, добра средна скорост, висока надеждност и обикновено струващи по-малко от полет, но не повече от €150.

Най-добрите железопътни маршрути включват Берлин-Прага, Цюрих-Виена, Цюрих-Берлин, Атина-Солун, Варшава-Берлин, Прага-Будапеща, Порто-Лисабон и Мадрид-Барселона.

Според Greenpeace, „летенето само изглежда като изгодна сделка, защото цената на замърсяването е висока“.

Организацията посочва още, че авиокомпаниите поддържат цените си изкуствено ниски, защото не плащат толкова данъци, колкото железопътния транспорт в повечето европейски страни.

Въпреки констатациите на Greenpeace, да замените самолета с влак е по-изгодно, ако пътувате в по-голяма група, според Which?. Четиричленно семейство, например, може да спести над 100 евро, избиайки спален вагон, докато по-голямо семейство може да спести и повече от 280 евро.

Самостоятелните пътуващи и двойките обаче плащат значително повече, ако изберат влака пред самолета.