Новини Събития

Как правилно да определим бюджета за пътуване в чужбина това лято?

   
Как правилно да определим бюджета за пътуване в чужбина това лято?

Лятото е време за приключения, пътувания и нови емоции. Независимо дали отивате на първото си самостоятелно пътуване в чужбина, на семейна ваканция или на меден месец, управлението на парите при пътуване изисква подготовка и предварително проучване.

Използвайте тези 5 златни правила, за да се насладите максимално на пътешествието си без стрес и финансови грешки.

1.   Създайте си бюджет.

Отделете време за изготвяне на бюджет. Това ще ви помогне да избегнете прекомерни разходи и да знаете къде отиват парите ви.

Помислете колко дълго ще пътувате и колко пари ще харчите всеки ден.

Препоръчително е да обмислите финансите си по категории. Например, колко ще похарчите за престой? За храна? За разглеждане на забележителности и пазаруване?

Така ще знаете кога парите ви свършват в определен сегмент и ще съобразите разходите си подобаващо.

2.   Сдобийте се с местна валута.

Разумно е преди да потеглите да се сдобиете с пари в местната валута.

В най-добрият случай ще разполагате с пари в брой, а можете също и да използвате мобилно приложение като Revolut, с което да обмените валута през телефона си без такси и по официалния банков курс.

Това ще ви помогне да спестите време и да избегнете обмяната на средства по летища, гари и други места, където курсовете практически ще ви изгубят пари. 

3.   Бъдете внимателни в избора на настаняване и самолетни тарифи.

Евтиното понякога излиза доста скъпо и тази максима важи с пълна сила при пътуване в чужбина.

При избирането на самолетни билети, прочетете добре условията и се уверете, че разбирате написаното. Имайте предвид, че избирането на най-евтината тарифа обикновено означава невъзможност за промяна на дати, а понякога и липса на включен чекиран багаж.

Преценете какво е най-важно за вас и изберете спрямо приоритетите си.

Когато резервирате място за настаняване, обърнете внимание на условията за промяна, отмяна и всякакви допълнителни такси.

Ще се изненадате, например, че някои вакационални апартаменти на Карибите таксуват консумацията на електричество отделно, а множество AirBnB апартаменти ще ви поискат огромна такса за почистване. Ако пък полетът ви е късен, от изключителна важност е да изберете място с възможност за късно настаняване.

Никой не иска да прекара първата си вечер на ново място на улицата, а търсенето на резервен вариант в последния момент, ще ви струва солено.

4.   Не пропускайте да резервирате туристическа застраховка.

Без значение на къде се насочвате, една туристическа застраховка ще ви спести множество потенциални главоболия. Тя е от тези неща, с които българите изобщо не обичат да се занимават и често в последствие съжаляват, че са пренебрегнали.

Истината е, че в днешно време съществува голямо разнообразие от застрахователни компании, които ще ви предоставят оферти без излишни разходки по офиси и губене на време. Потърсете онлайн и изберете тази, която най-добре отговаря на нуждите ви.

От друга страна, ако пътувате в Европа, не пропускайте да си изкарате европейска здравна карта.

С нея можете да получите спешна и неотложна (медицинска и дентална) помощ при престой в държавите-членки на Европейския съюз, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Картата е напълно безплатна, лесна за получаване и срокът ѝ на издаване е 15 календарни дни.

5.   Избягвайте да носите в себе си много кеш и направете копия на документите си.

Избягвайте да се разхождате с всичките си пари в брой, дебитни/кредитни карти и документи в портфейла си, защото един единствен джебчия може да превърне почивката ви в кошмар.

Най-добрият начин да се справите с този проблем е да носите само една карта, разумно количество пари в брой и да имате копия на документите си за самоличност.

Бъдете нащрек и проучете предварително дестинацията си.

В много туристически места се разиграват типични схеми на измами или пък съществуват определени райони, от които е най-добре да стоите далеч. Не е трудно да откриете повече детайли, тъй като хората споделят впечатления и опит във Facebook групи, Reddit дискусии и различни туристически форуми.

Не попадайте в мисловния капан на “На мен няма да се случи” и вместо това се подгответе.

Информираността е най-силното оръжие и ключът към спокойствието по време на вашата почивка.

Надяваме се, че тези съвети за управление на парите при пътуване в чужбина са ви били полезни.

Ако имате своя лична тактика, която прилагате при пътуване, не се колебайте да я споделите в коментарите по-долу. Човек никога не знае с какво неговия опит може да обогати преживяването на другите.