Заведения

Сдруженията на заведенията поискаха оставката на министъра на туризма

   
Сдруженията на заведенията поискаха оставката на министъра на туризма

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България поискаха оставката на новия министър на туризма Зарица Динкова след коментара ѝ по случая с клиента, платил 490 лева за три стека на грамаж във варненско заведение.

По-рано днес министърката заяви, че не би могла да защити удължаването на намалената ДДС-ставка от 9% за туристическия бранш, когато има подобно отношение към клиентите.

Министърът на туризма Зарица Динкова обяви открита война на нашия бранш. От първия момент разбрахме, че на нея не може да се разчита, тъй като няма никаква експертиза и не разчитахме на подкрепа, но да ни пречи по толкова брутален начин - не очаквахме, пишат в позиция до медиите Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Позицията идва, след като семейство плати сметка от 650 лева в ресторант в морската столица, 490 от които - за телешки стекове. Тяхната цена в менюто е била обявена на 100 грама - съответно 35 лева. Пържолите излезли общо 1,4 кг. 

Това е стара порочна практика в много заведения, която Комисията за защита на потребителите сега обяви за незаконна. Много професионални готвачи пък защитиха заведението, като посочиха, че високата цена на качествено месо е оправдана и пазарна.

След медийния шум асоциациите на заведенията обявиха, че ще съдят клиента за уронване на престижа.

Министърът на туризма обаче призова асоциацията на ресторантьорите "да преосмисли цялостното си поведение по отношение на клиентите си, както и към по-отговорно отношение към образа на българския туристически продукт".

"В противен случай, ще ми е много трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година, тъй като няма да мога да намеря аргументи и подкрепа за това в българското общество", каза Динкова.