Транспорт

Настъпи ли времето за изгодни самолетни билети за зимата?

   
Настъпи ли времето за изгодни самолетни билети за зимата?

През това изпепеляващо лято е трудно дори да си представим този въпрос: Време ли е да купуваме самолетни билети за пътуване през зимните празници, за да си гарантираме прилична цена? Отговорът на CNN e - не отлагайте.

Календарът отбелязва онова, което трудно се осъзнава от нашите умове, завладени от жегата: Денят на благодарността в САЩ е само след четири месеца, а Коледа и Нова година - само месец по-късно.

CNN Travel представя мненията на експерти и прогнозите им за сезона на пътуванията по време на зимните празници, както и какво трябва да направят сега онези, които търсят възможно най-евтината оферта.

Shutterstock

Прогноза: Очаква ни натоварен сезон

"Пътуванията със самолет официално се завръщат и очаквам инерцията да продължи и през тазгодишния празничен сезон", казва Фил Денглер, съосновател на сайта за онлайн съвети за пътуване The Vacationer. Много от дните през тази година "са равни или дори по-натоварени от последната година преди пандемията, а TSA наскоро обяви, че е имала най-натоварения ден в историята", казва той.

Мнението му е в унисон с очакванията на Скот Кийс, основател на сайта за пътувания Going, за празниците. "Видяхме, че вече се чупят рекорди... а това ми подсказва, че трябва да очаквам да бъдат подобрени още рекорди до края на годината. Това ще бъде още един натоварен, оживен зимен период за пътуване", каза Кийс пред CNN Travel.

Кийс отбелязва, че цените на самолетните билети "спадат през последната година". По думите му те са достигнали своя връх през май 2022 г. и са се понижавали през 10 от последните 13 месеца.

"Авиокомпаниите нямат същата ценова мощ, както миналата година, така че със сигурност можете да очаквате, че ще има повече евтини полети и най-малкото няма да се налага да плащате такива главозамайващи, граничещи с изнудване цени."

Време ли е вече да купувате билети за зимата?

"Бих казал, че Коледа през юли - 26 юли - е моментът, в който трябва да започнете да планирате коледните си пътувания. Не да резервирате, а да го планирате", казва Хейли Берг, водещ икономист в приложението за пътувания Hopper. Бърг отбелязва един нов скъп навик сред пътуващите, който е забелязала да се появява.

Снимка: iStock by Getty Images

"Пътуващите след пандемията планират в последната минута. Те правят резервации много по-близо до заминаването си, но това има своите последствия", предупреждава тя. За международни полети Берг съветва да се резервира до втората седмица на септември, за да се избегнат по-високите цени.

"За вътрешни полети имате малко повече време. Цените вероятно ще бъдат най-ниски през последните две седмици на септември, първите две седмици на октомври.", отбелязва Берг.

Джеф Клее, главен изпълнителен директор на CheapAir.com, препоръчва билетите да бъдат резервирани 70 дни преди датата на отпътуване. "Ако цената е основното съображение, най-ниските цени на самолетните билети с известен избор, които все още са на разположение, попадат в този прозорец".

Златният прозорец

Кийс от Going сравнява купуването на билети с пазаруването на дрехи. "Тайната на евтините полети за почивка може да се обобщи с четири думи: Винаги резервирайте преди сезона", казва той. "Мислете за това, както когато си купувате зимно палто. Кога ще бъде най-евтино? През лятото. Кога се продават бански костюми? През зимата. ... Така е и с цените на самолетните билети в пиковите периоди."

Кийс уточнява, че периодът, когато е най-вероятно да се появят най-евтините полети за зимна почивка, е известен като "златният прозорец". За вътрешните полети тази година това е приблизително от три до шест месеца напред, казва той. За международните полети този период е от 4 до 10 месеца.

Снимка: iStock by Getty Images

"В момента се намираме в този "златен прозорец", със сигурност за международните пътувания и дори се приближаваме към него и за вътрешните пътувания", казва Кийс.

От CheapAir също заявяват, че трябва да се движим по-скоро рано, отколкото късно: "Подобно на минали години, и тази година очакваме натоварен сезон на празничните полети, а "ранните птици" получават най-добрите самолетни билети. Препоръчваме ви да купувате полети по-рано, за да избегнете по-високите цени".

Опасностите от протакането

От Vacationer също са твърдо в лагера на ранните резервации. "По време на ваканционния сезон има само ограничен брой дни и полети, поради което е важно да започнете търсенето сега. С наближаването на ноември и декември желаните часове, места и маршрути или ще се разпродадат, или ще поскъпнат значително. За Коледа препоръчваме резервация до края на август или началото на септември"

От Vacationer съветват билетите да се резервират директно от авиокомпанията. "В случай че се наложи да промените маршрута си поради отмяна или значително закъснение, е много по-лесно да се свържете с екипа на авиокомпанията, отколкото с услуга за резервации на трета страна."

Други съвети за пестене на пари

Датите на отпътуване и връщане са също толкова важни, колкото и това колко напред сте резервирали билета, когато става въпрос за по-добри цени, казва Берг.

Ако разполагате с гъвкавост по отношение на времето, сравняването на цените за различни комбинации от заминаване и връщане може да ви спести пари. И ако нямате нищо против това, обикновено най-евтината дата е тази на самия празник - и най-малко натоварена, казва Берг.

Шансовете ви за евтин полет по Коледа и Нова година са най-добри през следващите два месеца, а след това започват да намаляват рязко с приближаването на същинския празничен период, обобщава CNN.

Снимка: iStock by Getty Images