Новини Събития

Ягодинската пещера вече има интернет, ефектно осветление и озвучаване

   
Ягодинската пещера вече има интернет, ефектно осветление и озвучаване

Ягодинската пещера е оборудвана с ново ефектно осветление и озвучаване, интернет, видеонаблюдение и видеостени, съобщава Сергей Генчев от Туристическо сдружение "Родопея" - Ягодина. Новите придобивки за третата по дължина пещера в България са осигурени по проекта "Модернизация, популяризиране и експлоатация на пещери", финансиран по програма ИНТЕРРЕГ Гърция - България 2014-2020, пише БТА.

В карстовите подземия са монтирани 6 станции с телефонна и интернет връзка, а туристическият маршрут в Ягодинската пещера е осветен с нови LED лампи. Ефектното осветление е намалило наполовина разхода за енергия за светлина в подземията. Монтираните 20 видеокамери изцяло покриват трасето за посещения. Вътрешната телефонизация подобрява комуникацията между екскурзоводите, водещи групите из подземните галерии. На първата видеостена се представят Ягодинската пещера и туристическите забележителности на региона, а втората популяризира пещера Алистрати в Гърция, която също е включена в дейностите по българо-гръцкия проект. Озвучаването в пещерните зали е с родопска музика.

Финансирането за оборудването на пещерата е близо 150 000 евро. Водещ партньор по българо-гръцкия проект MyCaves е община Неа Зихни (Гърция).

Ягодинската пещера е една от популярните спелеологични забележителности в Родопите. Дължината ѝ е 10,5 км, а туристическият маршрут е 1250-метров. Привлича български и чуждестранни туристи с красивите галерии с карстови образувания и причудливи форми. Пещерата поддържа постоянна температура от 6 градуса. В подземията е обособена и ритуална зала, в която от години се извършват бракосъчетания на двойки от страната и чужбина.