Новини Събития

Американските туристи ще плащат такса за пътуване в ЕС

   
Американските туристи ще плащат такса за пътуване в ЕС

От 2024 г. ЕС ще изисква от американските туристи предварително одобрение чрез Европейската система за информация и разрешаване на пътуванията. Преди да си осигурят билети, настаняване или резервация на Стария континент, почиващите ще трябва да подадат заявление в ETIAS за приблизително 8 долара.

Кандидатите ще трябва да предоставят документация за пътуване, като паспорт и лична информация, ниво на образование, текуща професия, очаквани подробности за пътуването и всякакви наказателни присъди.

Въпреки че повечето заявления се обработват в рамките на минути, някои отнемат повече време, затова ЕС съветва посетителите да кандидатстват „много по-рано“. Обещава се отговор в рамките на 4 дни, но може да бъде удължен с 14 до 30 дни в зависимост от обстоятелствата.

След като разрешението е осигурено обаче, то е валидно до 3 години или до изтичане на паспорта на посетителя.

„С валидно разрешение за пътуване от ETIAS можете да влизате на територията на европейски държави толкова често, колкото искате за краткосрочни престои – обикновено до 90 дни за всеки 180-дневен период. Това обаче не гарантира влизане. Когато пристигнете, граничен служител ще поиска да види паспорта и другите ви документи и ще провери дали отговаряте на условията за влизане“, се отбелязва в уебсайта на ЕС.

Разрешението за пътуване е необходимо за влизане в 30 европейски държави, включително Испания, Германия, Франция и Гърция.

Въпреки че изискването беше обявено като влизащо в сила през януари 2024 г., експертите се съмняват то наистина да се приложи тогава, след като вече имаше много забавяния.