Анализи

Джулия Симпсън: В европейския туризъм България всъщност е много силна

   
Джулия Симпсън: В европейския туризъм България всъщност е много силна

Това заяви Джулия Симпсън, президент и главен изпълнителен директор на Световния съвет по пътувания и туризъм (WTTC) пред БГНЕС.

„България е толкова красива, че е истинска привилегия да бъдеш тук. Има много големи марки, които вече са тук или тепърва идват в страната“, каза Симпсън.
„Това, което се опитваме да правим, е да говорим с правителствата, например с вашия министър-председател Денков. Работили сме и с бившия ви министър на туризма Николина Ангелкова и с настоящия Зарица Динкова. Те често се нуждаят от нашата подкрепа, за да могат да обяснят на публичния сектор стойността на туризма за България“, подчерта тя.

Симпсън припомни, че през 2019 г. секторът е бил на стойност около 14,6 милиарда лева и в момента се е възстановил до 11,6 млрд. след Ковид пандемията.
По думите ѝ потенциалът на страната е да достигне до 19 или 20 млрд. лева, което ще даде работни места на 365 хил. души.

„Това е наистина ценна икономическа история за лидерите във вашата страна и нашата работа е да им обясним колко ценна е тя. Не става въпрос само за икономическа стойност, тя е ценна и в социален план, а също и по отношение на културата, защото има много страхотни хотели, които защитават и популяризират природната красота, която има България“, отбеляза Симпсън.

"Имате много голям здравен туристически сектор с вашите СПА центрове - имате повече СПА центрове дори от Исландия, но това е малко скрита тайна. Не всеки знае това. Наистина трябва да популяризираме България като чудесна дестинация за здравен туризъм“, добави тя, като уточни:

„Вашите черноморски курорти са невероятни, те са красиви, водата е като никъде другаде. Имах голямата привилегия да посетя София, за да видя някои от невероятните римски руини, които имате. Начинът, по който синагогите са разположени до джамии и църкви – този вид коалиция и групиране на култури е много специален“.

По отношение на българите, които избират да почиват в чужбина, Симпсън заяви, че това е двустранен процес.

„Тук идват и турци, и гърци, така че всичко е наред - работи и в двете посоки. Имате развиващ се бизнес и в областта на вътрешния туризъм - това беше един положителен резултат от Ковид. Дори в Обединеното кралство, откъдето съм аз, хората откриват части в страната, които не са познавали, и се обзалагам, че това се случва и в България. Имате сектори на здравния туризъм, спортния туризъм, дигиталните номади, но се нуждаете от правилната данъчна и визова ситуация“.

Според Симпсън виза, която привлича чуждестранни инвестиции и хора, които да дойдат да живеят в България може да донесе много пари.