Новини Транспорт

Как да изберем най-подходящата каравана?

   
Как да изберем най-подходящата каравана?

Изборът на правилната каравана може да бъде трудна задача, дори и да не ви е за първи път. За да ви помогне в този процес, darik.bg събра няколко полезни съвета.

Караваните се предлагат в различни видове и размери и е важно да изберете най-подходящата за вашите нужди. Ако пък искате да си купите кемпер, който обикновено излиза по-скъп, но има своите предимства, разгледайте нашите препоръки за закупуване на кемпери.

Колко оси - една или две?

Караваните могат да бъдат оборудвани с единична или двойна ос (един или два чифта колела). Наличието на една ос ще ви помогне при маневриране на място с караваната – идеално, ако сте начинаещ. Ако имате по-малка кола, това може да е изборът за вас.

Въпреки това, ако все още се притеснявате относно маневрирането на новата си каравана, може би си струва да разгледате курсове за каравани, за да ви помогнат да се научите в контролирана среда. За каравана, тежаща до 750 кг, не ви трябва категория, различна от В.

По-големите каравани се нуждаят от четири колела, за да поемат пълното им тегло, а наличието на две гуми от двете страни ще осигури по-добро сцепление и по-добра стабилност.

Караваните с две оси обаче са по-тежки, така че може да са подходящи само за по-големи теглещи автомобили, както и ако надвишават 750 килограма, ще ви трябва и категория B+E.

Колко души ще спят вътре?

Решаването колко спални места ви трябват е доста лесно - просто помислете колко хора обикновено водите на почивка.

Препоръчваме ви да използвате рулетка, за да сте сигурни, че всяко легло е достатъчно дълго за вашите изисквания, тъй като някои легла няма да са достатъчно дълги за възрастни.

Не се страхувайте да тествате всяко легло за дължина или комфорт. Много каравани предлагат фиксирани легла, както и сгъваеми легла - бонусът на фиксираните легла е, че не е необходимо да се оправят всяка вечер.

Недостатъкът е количеството място, което заемат, въпреки че обикновено предлагат огромно място за съхранение отдолу.

Сгъваеми каравани и ремаркета палатки

Може да помислите за сгъваеми каравани или палатка за ремарке, те предлагат понижен разход на гориво, по-ниско тегло на теглене - което прави управлението по-безопасно, по-лесни са за маневриране и достатъчно малки, за да ги съхранявате лесно.

Ще откриете, че те могат бързо да бъдат издигнати при пристигането на място. Очаквайте обаче да имат по-малко опции за съхранение.

Вашият автомобил подходящ ли е за теглене?

Теглото на вашата каравана никога не трябва да надвишава теглото на автомобила ви. Наръчникът на производителя на автомобила трябва да ви посочи максималното тегло, което той може да тегли.

Ако нямате наръчника под ръка, или проверете в интернет, или вижте в талона на колата. В малкия и в големия талон под буква (G) е теглото на колата ви, под (F.1 и F.2) са съответно допустима максимална маса и същото, но определено от компетентните органи (обикновено са едно и също тегло) и под (F.3) е допустима максимална маса на състав от превозни средства.

Примерно тегло на автомобил и каравана

Пример с леко комби

1395 кг (G) - теглото на колата ви;

1895 кг (F.1) - допустима максимална маса;

1895 кг (F.2) - допустима максимална маса, определена от компетентните органи;

3495 кг (F.3) - допустима максимална маса на състав от превозни средства.

Тези числа означават, че в самата кола можете да товарите до 500 килограма багаж (включително вашето тегло), и че можете да дърпате ремарке от 2100 кг на празен автомобил, или 1600 кг при натоварен.

Като трябва да имате предвид, че ако дърпате 2 тона с автомобил, който тежи по-малко, ще трябва той да е мощен (или с голям въртящ момент, което е естествено при повечето коли на дизел), и също ще трябва да карате внимателно и бавно.

Пример със семеен миниван

1713 кг (G) - теглото на колата ви;

2355 кг (F.1) - допустима максимална маса;

2355 кг (F.2) - допустима максимална маса, определена от компетентните органи;

3805 кг (F.3) - допустима максимална маса на състав от превозни средства.

Тези числа означават, че в самия миниван можете да товарите до 642 килограма багаж (включително вашето тегло), и че можете да дърпате ремарке от 2092 кг на празен автомобил, или 1450 кг при натоварен.

По принцип, колкото по-тежка е вашата кола и по-лека караваната ви, толкова по-безопасно е. Препоръчваме теглото на караваната с нейното съдържание да не надвишава 85% от теглото на автомобила без товар.

Или в горните случаи при комбито, ремаркето ви да не е повече от 1185 кг, а при минивана, караваната да не е повече от 1456 кг.

Спрямо Закона за движение по пътищата, състав от превозни средства с категории B+E, C+E и D+E трябва да се движат с до 50 км/ч в населени места, до 70 км/ч извън населени места - до 100 км/ч по втомагистрали и с до 90 км/ч на скоростен път.

Препоръчваме същите ограничения и с леко ремарке под 750 кг.

Ако ремаркето ви започне да се движи на зигзаг зад вас, докато карате в права линия, значи превишавате максималната допустима скорост, с която можете да се движите спрямо законите на физиката.

Ако това ви се случи, много бавно започнете да намаляте скоростта си, с бавно отпускане на газта и нежно натискане на спирачката. Ако сте в автомобил с ръчна трансмисия, минете една предавка по-надолу и бавно отпуснете съединителя.

Отбележете скоростта, при която ремаркето спира да се клати наляво-надясно и продължете да шофирате с 10-20 км/ч (поне) по-бавно. Например, ако забележите, че при 100 км/ч започва да се люлее, намалете бавно до 80 км/ч, особено на открит път в поле със силен вятър, където може да трябва да намалите и до 60 км/ч при по-силна буря.

В идеални условия, стабилна кола и ремарке, би трябвало да нямате проблем със 100 км/ч, но винаги бъдете нащрек, тръгвайте по-рано вместо да шофирате бързо и бъдете внимателни, стойте в “бавната” лента, дори шофирайте зад някой тир на безопасна дистанция с 90 км/ч.

Коя е най-добрата каравана за закупуване?

В зависимост от нуждите ви за пътуване, най-добрата каравана за закупуване може да бъде различна за всеки. Има набор от фактори, включително душ кабини, кухненски помещения, легла и места за съхранение.

Много зависи от какво се нуждаете, дали ще си я дърпате навсякъде с вас и ще обикаляте много различни места, или ще я разпънете веднъж някъде и повече няма да я мърдате.

Закупуване на каравана втора употреба

На пазара има огромна гама от употребявани каравани – от леки семейни каравани втора употреба на достъпни цени, струващи само няколко хиляди лева, до почти нови луксозни туристически домове с всички модни аксесоари, включени в стандартното оборудване.

Купуването на каравана втора употреба трябва да бъде приятно изживяване, когато имате ясна представа какво искате и разполагате с всички факти и числа на една ръка разстояние.

Как да проверите дали караваната е открадната

Има няколко проверки, които можете да направите и да покажат, че караваната е открадната. Внимавайте за признаци на повреда около теглича или по джантите и гумите. Това може да означава, че защитното устройство е премахнато насилствено.

Помолете продавача да ви покаже касови бележки или документи, свързани със собственост или обслужване, включително регистрация и идентификация на караваната.

Трябва да сте особено внимателни с големите двуосни каравани, които се продават евтино – те са любими на крадците на каравани.

Като цяло, ще бъдете прави да сте подозрителни, ако трябва да видите караваната далеч от къщата или помещенията на продавача, особено ако не е в оторизиран склад, когато сте в автокъща.

Ако продавачът не е склонен да уреди подходящо време, за да видите караваната, това може също да означава, че тя е открадната.