Новини Събития

Легендарната римска баня Саръкая ще посреща туристи от 15 август

   
Легендарната римска баня Саръкая ще посреща туристи от 15 август

Римската баня "Саръкая" в окръг Йозгат, Централна Турция, построена преди близо 2000 г., ще бъде отворена за посещения за туристи на 15 август. Това съобщи в профила си в Туитър валията на окръг Йозгат Зия Гьокалп, пише БТА.

В момента продължават последните дейности по реставриране на обекта. В района се извършват и археологически разкопки.

Проектът за реставриране на римската баня е започнат под ръководството на Дирекцията на музеите през 2022 г. Обектът е популярен с басейните с минерална вода, които дават възможност за плуване дори през зима. Водата достига температура от 50 градуса по Целзий.

В рамките на проекта ще има и пазар за местни продукти, кафене, както и зони за разходка, каза Зия Полат.

Каним всички ценители на природата и на историята да посетят Йозгат, намиращ се "в сърцето на Турция", добави валията на окръга.

Местните жители и туристи от цял свят ще имат възможността да използват големия минерален басейн, както и по-малките басейни, ползвани от хората преди почти 2000 години. Още тогава големият басейн е бил посещаван от всички граждани, докато няколкото малки басейна са били частни и са били използвани само от по-заможните хора. Големият термален басейн е с размери 23x12,80 м и дълбочина 1,34 м.

След основаването на Република Турция през 1923 г. този регион е продължил да бъде популярен с минералните си води. Последното име, с което е известно мястото, е "Саръкая".

Миналата година за кратко минералната вода изчезна поради горещото и сухо време в района. Проблемът притесни сериозно хората в окръг Йозгат.

Римската баня "Саръкая" (Жълтата скала) или Банята на царската дъщеря (Kral Kızı Hamamı) е включена в Предварителния списък на ЮНЕСКО през 2018 г. Тя се намира в квартал Каплъджалар (Kaplıcalar Mahallesi, което означава Квартал на термалните извори, в град Саръкая). Древното име на римската баня "Саръкая" е било Basilica Therma (Aqua Sarvenae).

Римската баня е разположена в центъра на град Саръкая на платото Бозок в северната част на Централен Анадол. Намира се на 1170 м над морското равнище. Причината, поради която градът е разположен точно на това място, е термалният и лечебен извор, който тече от древни времена до днес. Римската баня, построена през II в. сл. Хр., е била използвана непрекъснато, включително от ранени при битки войници за по-бързото им възстановяване.

Древният град имал репутация на важен спа център. Римският град е бил частично разрушен от земетресение.

Известни са няколко легенди, свързани с Римската баня, сред които преданието за царската дъщеря.

Според тази легенда дъщерята на един от арменските царе в Кайсери страдала от нелечима болест. Царят водил дъщеря си при много лекари и направил всичко възможно за лечението й, но никой от лекарите не открил подходящо лечение. Тя страдала от ревматизъм, а болестта на момичето се влошавала с всеки изминал ден. Царят чул за място, където трябвало да има лечебна кал и гореща вода. Той изпратил момичето на това място. Не след дълго се появил положителен ефект и състоянието на момичето продължило да се подобрява ежедневно, като след известно време то било напълно излекувано от горещата вода. Благодарният баща поръчал да се построи внушителна баня около извора. Около тази баня постепенно бил създаден нов град, наречен на името на царската дъщеря.