Новини Събития

Гърция предлага безплатна почивка на туристи, избягали от пожарите на Родос

   
Гърция предлага безплатна почивка на туристи, избягали от пожарите на Родос

Туризмът е основният двигател на гръцката икономика, която излезе от дълговата криза през 2018 г., а Родос, деветият по големина остров в източно Средиземно море, е популярно място за почивка.

Пожарите започнаха на 18 юли в централен Родос и, раздухвани от силни ветрове, пламъците се разпространиха към източното и южното крайбрежие. Гърция съобщи, че е извършила най-голямата евакуация, предприемана някога в страната.

Повече от 20 хил. туристи и местни жители бяха принудени да напуснат домовете си и крайбрежните хотели.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза пред британската телевизия ITV в сряда, че горският пожар е засегнал 15% от Родос и че ситуацията вече се е "върнала към нормалното", но властите "разбират, че е причинил известно неудобство на посетителите".

"За всички, чиято ваканция беше прекъсната в резултат на горски пожари, гръцкото правителство в сътрудничество с местните власти ще предложи една седмица безплатни ваканции на Родос следващата пролет, следващата есен, така че да гарантираме, че ще се върнат на острова и ще се насладят на естествената му красота", отбеляза Мицотакис.

Той допълни, че горските пожари в Средиземноморието не са необичайни, но климатичните промени са увеличили интензивността им.

Гръцките власти също така съобщиха в сряда, че 45 сгради на острова са били повредени според първоначалната оценка.