Новини Събития

Над 1.5 млн. туристи са посетили Памуккале

   
Над 1.5 млн. туристи са посетили Памуккале

Над 1,5 милиона туристи от началото на годината досега са посетили Памуккале, прочут балнеолечебен комплекс с исторически забележителности, който се намира в окръг Денизли в Западна Турция.

По данни на Асоциацията на туристическите хотелиери и мениджъри в Денизли (ДЕНТУРОД) с 23 процента повече е броят на посещенията в сравнение със същия период на миналата година. През август се очакват да дойдат още над 400 хиляди туристи, пише БТА.

"Очакваме да достигнем числата от годината преди пандемията от Covid-19, когато близо 2,5 млн. туристи посетиха Памуккале. Увеличението на посещенията на туристите през тази година е важен стимул за развитието на туризма в Денизли и ние се стремим да оползотворим в най-голяма степен природните и туристическите дадености", заяви президентът на ДЕНТУРОДГази Мурат Шен.

По думите му в последно време има наплив на туристи от по-далечни страни. "Към традиционния туристически контингент от Русия, балканските и европейските страни, в последно време има наплив на туристи от далечни места - Мексико, Бразилия, Малайзия, Индонезия, Монголия и Индия", допълни той.

Снимка: iStock by Getty Images

Памуккалее е един от 19-те обекта в Турция, които са под закрилата на ЮНЕСКО като обект от световното нематериално наследство. Той е комплекс за СПА почивки и туризъм и в същото време има природни и исторически забележителности.

На първо място са белите травертини, които приличат отдалеч на памукови плантации, откъдето идва името, което в превод означава Памукова крепост.

Травертините, стъпаловидни тераси, откъдето извира минерална вода, са дълги около 2700 метра, широки 600 м, високи 160 м и приличат на езера. Водата, която извира от тях, съдържа калций, който се натрупва и оттам идва и магичният бял цвят.

Туристическите блогъри определят Памуккале като "замръзнал водопад". Водата, която извира от терасите, е с температура около 37 градуса и има лечебни свойства. Поради това Памуккале има славата на най-посещаваният термален, СПА и курортен център на Турция.

Памуккале се посещава през цялата година. Интересна гледка представляват туристите, които ходят боси в басейните, понеже стъпването с обувки е забранено.

Освен термалните и туристически дадености Памуккале притежава и исторически забележителности. На върха се намира древният град Хиераполис, основан през 261-253 г. пр.н.е от Антиох Втори.

Благодарение на горещата лечебна вода в древността процъфтява като балнеолечебен център. Според някои историческите сведения Клеопатра се е къпала във водите на Памуккале за разкрасяване.

Входът за чужденци е 700 турски лири (около 25 евро). За турските туристи има облекчения срещу закупена музейна карта от 60 турски лири, която служи за входен билет.

Музейната карта важи за вход не само за Памуккале, но и за всички туристически и исторически места на територията на Турция.

Снимка: iStock by Getty Images