Анализи Новини

Ледена вода прогони туристите от Шабла

   
Ледена вода прогони туристите от Шабла

Продължителният и силен южен вятър по Северното Черноморие през последните дни рязко намали температурата на морската вода в района на Шабла. Местните хора разказват, че това явление се наблюдава всяка година, но отдавна водата не е стигала до 9-10 градуса. Студената вода влияе негативно на притока на туристи и наред със спекулациите за чистотата ѝ поставя пред изпитание предоставящите туристически услуги в тази част на Черноморието, съобщава БНР.

Основната причина за падането на температурата на морската вода на север от нос Калиакра е в сложната динамика между ветровете и теченията, но главният виновник за рязкото охлаждане е силният вятър от юг-югоизток, уточнява председателят на Морския клуб "Портос Кариа" и състезател по подводен риболов Димитър Франгов.

Явлението се получава на север от нос Калиакра, когато задухат южни и югоизточни ветрове, с компонента юг-югоизток, за дълъг период от време и по-силни от 6 м/с, а тази година имаше поредни дни с южен вятър от 10-12 м/с и пориви, по-силни от това, което буквално охлади водата за няколко часа, пояснява Франгов.

Студената морска вода със сигурност повлиява на резервациите и на посещенията на плажовете, категоричен е концесионерът на плаж край Шабла Димитър Дамянов.

"30 години съм в района. Не е имало чак толкова студена вода лятото, и то в пиковия сезон. Всички леглови бази ни бяха пълни още от март-април, на 100% резервирани, до края на септември. След като излезе "новината" за радиоактивната вода, може би около 50% от всичките резервации се отказаха, не дойдоха хората. В този район - специално на Шабла и Дуранкулак, водата е най-чиста от цялото Черноморие."

След за кратко настъпилата надежда за макар и късно започналия сезон - хотелите започнали да се пълнят, дошли следващите оттеглени резервации заради аномалията с водата. "Включително и хора, които са в момента тук и са си запазили за 10 дни, на третия ден си прекратяват резервацията и отиват на юг или в някоя от нашите съседки - Гърция или Турция."

Сезонът тази година е 35-40%, прави равносметка Дамянов. По думите му най-голям е отливът от румънците, "които разчитат на фалшивите новини, че са верни и държавата няма нищо, което да ги обори".

Мястото за настаняване, стопанисвано от Светлин Янков, в момента е запълнено изцяло. Според него по Северното Черноморие има толкова много забележителности, исторически обекти и защитени територии с уникална природа, че студената морска вода не би трябвало да е причина за отлив от туристи.

"Профилът на туриста е около 60-70% румънци. Българите намаляха в последните години. Всеки пита кога ще се стопли водата, на което ние точен отговор не можем да дадем. Има и комплекси с басейни. Проблемът с водата е на север от Калиакра. Една част ходят на плажовете на юг от Калиакра. Друга част откриха природни забележителности, които иначе не биха разгледали. Една част се разхождат до Румъния."

Температурата на морската вода постепенно ще се повиши с обръщането на ветровете, което според прогнозите ще се случи още тази неделя. "Процесът на стопляне започна. Въпрос на няколко дни е, като се обърне и вятърът. Окуражавам всички да дойдат на Северното Черноморие. Тук е прекрасно, независимо дали морето е топло или студено", изтъква Димитър Франгов.