Анализи

Защо германските туристи се страхуват да почиват в България?

   
Защо германските туристи се страхуват да почиват в България?


Проучвания на германски туроператори показват, че има страхове и около 50 на сто от населението на Германия, което пътува в чужбина, декларира, че се страхува по отношение войната в Украйна. Това каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в интервю за БТА.

Той отново напомни, че няма данни за отказ на германските граждани от почивка по морето с основание замърсяване на Черно море, защото такива не могат да бъдат доказани, защото няма данни за подобно замърсяване.

Колко са туристите от Германия?

Според него все пак германският пазар се движи с около 4 на сто ръст, като миналата година броят на пристиганията на туристи от този пазар беше 780 000, а за тази година се очаква те да са около 800 000. 

Според Тихомир Патарински - българското аташе по туризъм в Германия през август у нас ще пристигнат около 65-70 хиляди туристи от Германия, които ще направят около 400 хиляди нощувки. Той съобщи, че германските туристи имат интерес да комбинират морския с останалите форми на активен туризъм и допълни, че този тренд ще става все по-ясно изразен.

Според Патарински германският пазар има потенциала да балансира заетостта у нас в крилата на сезона - април-май и септември-октомври, и по този начин да се реализира т. нар. разширяване на сезона.

Години наред именно германците са тези, които откриват и закриват сезоните у нас, напомни туристическото ни аташе в Берлин. Затова според него активното присъствие на България на този пазар е важно и стратегическо по отношение на заетостта.

Очакванията са ми тази година да имаме съпоставим летен сезон спрямо миналогодишния, като потенциалът за растеж и възстановяване на германския пазар е огромен, посочи още Патарински.