Новини Събития

България може да привлича повече американски туристи

   
България може да привлича повече американски туристи

България има потенциал да привлече повече американски туристи. Около това становище се обединиха Н. Пр. Кенет Мертен, Посланик на САЩ в България, и министърът на туризма Зарица Динкова. Страната ни може да предложи много културни и природни забележителности, които да предизвикат интереса на американските туристи. В България все още има недокоснати места, които трябва да бъдат показани и запазени, заяви министър Зарица Динкова.

Екипът на Министерството на туризма обмисля нова маркетингова стратегия, която ще бъде насочена и към разширяване на пазарите, подчерта още министър  Динкова.

САЩ е перспективен и желан туристически партньор и пазар за България. През 2019 г., преди пандемията от COVID-19, над 104 000 американски туристи са пътували до България. За първите 5 месеца на 2023 г., броят на гражданите на САЩ, посетили страната ни, е 30 469, което е ръст от 41% спрямо същия период през 2022 г.

Комбинираните туристически продукти имат голям потенциал, тъй като традиционно американските туристи предпочитат да съчетават посещения на възможно най-много туристически обекти с едно пътуване. В този смисъл, комбинирането на основните летни и зимни туристически продукти с възможности за балнео и СПА туризъм, както и посещения на културно-исторически забележителности, би бил все по-значим фактор при формирането на предпочитанията към страната ни от американските туристи. Допълни министър Динкова и предложи България да бъде представена като дестинация на американския пазар или B2B форум още през следващата година, ако това представлява интерес за американския пазар.

Развитието на българския туристически сектор е национален приоритет, отбеляза още министър Динкова. Според WTTC (Световният съвет по пътувания и туризъм), миналата година приносът на сектора на пътуванията и туризма нарасна с 25% до 10 милиарда лева, което представлява 6,5% от икономиката на България, приближавайки се до най-високата стойност от 2019 г. от 9,9% от икономиката.