Заведения Новини

Асен Василев пак ще предложи да не се плащат сметки в заведенията без касова бележка

   
Асен Василев пак ще предложи да не се плащат сметки в заведенията без касова бележка

Министърът на финансите Асен Василев не се отказва и отново ще предложи клиентът да има право да не плати сметката си в заведение, ако не му е даден фискален бон, предава Дневник. Макар да бе отхвърлена от парламента при гласуваето на тазгодишния бюджет, той ще я предложи и при обсъждането на този за 2024 г.

"Догодина ще опитаме пак. Мярката е чудесна, работи ефективно в Гърция", казва той в интервю за "24 часа".

Пред "Дневник" предсатвители на бранша коментираха, че подобна мярка ще създаде редица проблеми на сервитьорите, на които може да се наложи да гонят клиентите, които са решили просто да станат и да си тръгнат. Според тях такава постановка дава поле за изява на недобросъвестни посетители на заведенията.

Василев казва, че очаква тазгодишният бюджет да се изпълни както е планиран - с 3% дефицит, което удовлетвоярва условието за приемането на България в еврозоната. По идеята си междувременно да се разрешат сделки и в евро той само казва без детайли, че с ЕЦБ са водени разговори, че в периода, в който цените ще се обявяват едновременно в двете валути, да може да се приемат плащания и в евро, ако не са в брой.

Посочва, че засега не се планира поемането на нов държавен дълг. "Когато правим бюджета за догодина, ще се прецени дали има нужда, а и дали е по-изгодно сега да се излезе на пазарите в зависимост от динамиката на лихвите. Доста по-евтино за нас ще бъде да се финансираме дългово - не само държавата, но и бизнесът, когато влезем в еврозоната", посочва той.

В отговор на въпрос дали планира промени в администрациите, които са под негов контрол, той посочва, че при влизането на България в Шенген ще се наложи пълна реорганизация в Агенция "Митници", тъй като ще отпадне контролът в сегашния му вид по северната и по южната граница.