Новини Събития

Дворецът Лихтенщайн и градината на Страковата академия в Прага вече приемат посетители

   
Дворецът Лихтенщайн и градината на Страковата академия в Прага вече приемат посетители

Дворецът Лихтенщайн на остров Кампа и градината на Страковата академия в Прага са отворени за посещение, съобщи "Ческе новини". Дворецът с историческо значение се намира на брега на река Вълтава, в близост до Карловия мост, и се използва за нуждите на чешкото правителство. Днес жителите и гостите на Прага могат да посетят и парка към Страковата академия, където е седалището на изпълнителната власт в Чехия.

Първото писмено сведение за строежа на двореца Лихтенщайн е от 1555 г. Сградата неколкократно е сменяла собствениците си. Сред тях са били и представители на княжеския род Лихтенщайн. Днес дворецът е държавна резиденция. В апартаментите на втория етаж са отсядали испанският крал Хуан Карлос и кралица София, британската кралица Елизабет Втора, японският император Акихито и императрица Мичико.

Реконструкцията на градината на Страковата академия е успяла да придаде на парковата площ по-представителен вид и да възстанови оригиналния стил на създателя на мястото - архитект Франтишек Томайер. Регенерирани са повече от 11 000 квадратни метра площ и са засадени стотици рози, пише БТА.