Новини Събития

Арестуваха френска туристка, изписала инициалите си върху кулата в Пиза

   
Арестуваха френска туристка, изписала инициалите си върху кулата в Пиза

Пореден акт на вандализъм срещу обекти на световното наследство е извършен в Италия. Този път френска туристка е надраскала с остър предмет рисунка във формата на сърце с инициалите си и тези на своя възлюбен върху една от колоните на наклонената кула в Пиза, съобщава телевизионният канал Tgcom24, цитиран от БТА.

Според съобщението 19-годишната нарушителка е задържана. Туристката е обвинена в нанасяне на "щети на националното археологическо, историческо и художествено наследство при утежняващи обстоятелства". За подобен вандалски акт в Италия е предвидена глоба до 15 000 евро.

Днес стана ясно, че и една от най-известните и красиви забележителности в Милано - търговския пасаж Галерия "Виторио Емануеле Втори", снощи е станал обект на вандализъм с графит.

Подобни инциденти се случиха по-рано в римския Колизеум. През юли там бяха задържани двама души, които също надраскаха инициалите си по стените на древния паметник. Единият от тях е роденият в България фитнес инструктор Иван Димитров, който живее във Великобритания.

Наклонената кула в Пиза е строена близо два века - от 1173 до 1360 година. Постройката започва да се накланя почти от самото начало - още докато тече изграждането на третия етаж. Проблемът е в грешка на проектантите, които не преценяват добре мекотата на почвата и изграждат твърде малка основа. Въпреки това те решават да завършат строежа.