Заведения Новини

Ресторантите в Барселона вече не пускат самотни посетители

   
Ресторантите в Барселона вече не пускат самотни посетители

Жителите на Барселона са все по-разочаровани от местните ресторанти, които искат да увеличат печалбите си от туристите през натоварения летен сезон.

В резултат на това, хората, които посещават заведенията на Барселона самостоятелно, рискуват да останат гладни, защот някои ресторанти не допускат клиенти, които искат да вечерят сами, пише Euronews. 

Откритите тераси са невероятно популярни през пролетта и лятото, когато милиони туристи се стичат в града. Но това е лоша новина за хората, които искат да се хранят "соло", тъй като ресторантьорите предпочитат туристическите групи, които носят повече пари.

В централната част на Барселона някои ресторанти вече отказват единични посетители.

Според испанския ежедневник El Pais, сервитьорите се оправдават с това, че масите са заети или директно отказват места на терасите. 

За хората, които пътуват и вечерят сами, хладният прием не е чак толкова необичаен. Да те сложат на маса до тоалетната, кухнята или дори да бъдеш отместен в някой скрит ъгъл е често срещано явление.

Но местните жители на Барселона вече усещат въздействието на туризма върху заведенията.

Един от тях коментира пред изданието, че е опитал да посети няколко заведения в една и съща вечер, но е бил отхвърлен от всички, въпреки че е имало празни маси.

"На първата тераса, на която намерих маса, бързо дойде сервитьор и ми каза, че е запазена. Не беше. Веднага щом станах, група чужденци, които бяха зад мен на опашката, се настаниха", твърди той.

В друго заведение му казали, че ще има само 20 минути, за да изяде храната си, а управителят на последния ресторант, който опитал да посети, директно му заявил, че терасата е само за групи.

Защо ресторантите отказват самостоятелни гости?

Мотивите зад забраната за самостоятелни вечери са чисто финансови. Една туристическа група вероятно ще похарчат повече, отколкото някой, който яде сам. Освен това туристите обикновено "пръскат" повече пари и са доста по-щедри от местните жители.

Последните обаче стават все по-разочаровани, тъй като ресторантите се стремят да извлекат максимална печалба от гостите на каталунската столица. 

Докато в миналото всеки можеше да седне навън и да изпие по някое питие вечер или по едно кафе следобед, сега отговорът в повечето случаи е отрицателен. 

Тъй като температурите започват да се покачват през пролетта и лятото, жителите са принудени да се адаптират към графиците за хранене на туристите. Много заведения отказват да настанят онези, които търсят бързо следобедно питие.

Журналистката Ноеми Виласека разказва в публикация в социалните мрежи, че получила отказ да седне на тераса в заведение в 4 часа следобед, защото тогава било времето за аперитив преди вечеря на чуждестранните гости.