Новини Събития

Емблематичен маршрут в Италия отново приема туристи

   
Емблематичен маршрут в Италия отново приема туристи

Какво по-романтично изживяване може да има от разходка из зашеметяващата италианска Ривиера, ръка за ръка с любимия човек? Обявеното неотдавна за най-красивото село в света Чинкуе Тере (което технически представлява великолепие от пет селца) е дом на крайбрежен пешеходен маршрут, който сбъдва тази фантазия.

Маршрутът се нарича Via dell'Amore - известен още като "алеята на влюбените" - и свързва две от петте села - Манарола и Риомаджоре. Първоначално създадена от жители, които искали да избегнат ходенето по скалите, алеята е затворена от 2011 г. насам след свлачище. Но след мащабен проект за възстановяване на стойност 25 млн. долара популярният пешеходен маршрут отново е отворен.

Този път Via dell'Amore ще бъде обект на различни защитни мерки, за да се предотвратят щети от огромния брой туристи, които се стичат в района. Известен с прекрасните си гледки и красиви селца, Чинкуе Тере се посещава от около три милиона туристи всяка година, а пренаселеността в пиковите часове може да доведе до някои проблеми с безопасността.

Участъци от пътеката са възстановени като са добавени мрежи за предотвратяване на падането на камъни, а парапетите са защитени със специално покритие, за да не стават прекалено горещи на слънце.

Пътеката ще премине тест за безопасност през септември с надеждата да бъде отворена отново за обществеността през юли 2024 г. Миналия месец една част от алеята беше открита за предварителен оглед.

Туристите, които искат да се разходят по емблематичния маршрут, вече ще трябва да резервират място онлайн, а групите до 30 души ще бъдат водени от местен екскурзовод в рамките на половин час. Посетителите ще заплащат и такса за резервация в размер на 5 евро, докато местните жители ще имат безплатен достъп до алеята.

Via dell'Amore ще бъде затворена през нощта, като двата входа ще бъдат охранявани чрез видеонаблюдение. Местните жители и властите обаче се стремят да насърчат отговорния туризъм не само в Чинкуе Тере.

Наскоро Италия обяви нови маршрути на туристическите ретро влакове с надеждата, че те ще позволят на пътуващите в страната да избират по-устойчиви варианти за придвижване и ще откриват различната красота на страната, извън Рим или Милано например.