Новини Транспорт

Изтегляне на самолетни двигатели от производител може да обърка разписанията на авиокомпаниите

   
Изтегляне на самолетни двигатели от производител може да обърка разписанията на авиокомпаниите

Авиокомпании в Европа и САЩ бързат да осигурят резервни части и двигатели за своите самолети, за да избегнат отмяната на полети. Това се налага, след като през миналия месец производителят на самолетни двигатели "Прат енд Уитни" (Pratt & Whitney) обяви, че изтегля за проверка и ремонт стотици от тях, пише в. "Файненшъл таймс",  цитиран от БТА.

"Прат енд Уитни" обяви тази инициатива, след като откри, че замърсяване на метала, използван при производството на някои части за самолетните двигатели, може да предизвика пукнатини при двигателите.

Очаква се през следващите от 9 до 12 месеца значителен брой самолетни двигатели да бъдат ремонтирани или проверени за дефекти. Проверките ще обхванат близо 1200 от общо над 3000 двигателя, от модела "PW1100G-JM", произведени от "Прат енд Уитни". Те се монтират и на самолетите на "Еърбъс" (Airbus) от модела "А320нео" (A320neo).

Около 200 от тях ще бъдат в проверени до средата на септември.

На този фон редица авиокомпании, сред които нискотарифната "Уиз еър" (Wizz Air) в Европа, както и американските "Спирит еърлайнс" (Spirit airlines), "ДжетБлу" (JetBlue) и Хавайските авиолинии (Hawaiian Airlines), са принудени да променят полетните си разписания.

Wizz Air ревизира надолу прогнозата за растежа на своя бизнес. Авиокомпанията, която оперира и в България, обмисля временно да се откаже от някои полети или дори от цели маршрути. Тя предупреди, че проблемите със самолетните двигателите "оказват натиск" върху дейностите й по техническата поддръжка на самолетите, посочва "Файненшъл таймс".