Анализи Новини

Областният управител на Бургас: Част от Министерството на туризма да се премести в морския град

   
Областният управител на Бургас: Част от Министерството на туризма да се премести в морския град

Областният управител на Бургас Пламен Янев настоява част от специализираната администрация на Министерството на туризма да бъде преместена в морския град. Мотивът му е, че на територията на Бургаска област е разположена по-голямата част от Черноморското крайбрежие и е по-ефективно контролните органи да бъдат на място.

Постоянно получаваме сигнали и оплаквания. Хората искат бързи решения, но сега единственото, което можем да направим, е да ги препращаме по компетентност до Министерството на туризма. Считам, че е възможно структурата му да бъде променена така, че да има хора на място за бърза реакция", аргументира се областният управител.
Пламен Янев е изпратил писмо до Министерството на туризма, в което предлага решение и на други "плажни" проблеми чрез изменения и допълнения в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, които да защитят интересите на туристите и бизнеса.

"Морският плаж е специфичен обект – основа на летния туризъм за страната с изключително висок обществен интерес. Налице е обществена нетърпимост и будна гражданска съвест към проблемите, доказателство за което са многобройните сигнали относно състоянието на плажовете, санитарно-хигиенното им поддържане и организирането на водноспасителните дейности", посочва в писмото Пламен Янев.

Едно от най-важните предложения е почистването и поддържането на неохраняемите плажове да бъде предоставено на общината, на чиято територия са те. Към момента в Бургаския регион има 49 неохраняеми плажа, а всички морски общини получават 50 на сто от концесионни такси и наеми на охраняемите такива. Подобни предложения са отправяли и летовници, и представители на общински администрации, затова областният управител счита, че общините ще се справят по-добре със задължението да поддържат неохраняемите плажове и то следва да бъде вписано в закона.