Анализи

Politico към туристите: Не се разболявайте в Гърция

   
Politico към туристите: Не се разболявайте в Гърция

Politico към туристите: Не се разболявайте в Гърция! Идиличните гръцки острови са препълнени с туристи, но медицинската им система се пропуква, пише авторитетната медия.

Смъртта на бременна тийнейджърка и нейното неродено дете са само два от най-малко девет вероятни предотвратими смъртни случая в страната това лято поради хроничен недостиг на линейки и здравен персонал. Дори преди страната да попадне под обсада от бушуващи горски пожари.

Някои островни болници нямат постоянни общопрактикуващи лекари, разчитайки изцяло на цикъл на краткосрочно покритие, попълван от персонал от континента, привлечен от парични стимули. А линейките са в още по-лошо състояние. На много острови в Цикладите и Додеканезите едва една линейка е на разположение 24 часа в денонощието.

Този проблем не е уникален за островите. В Атина работят около 50 линейки, вместо необходимите 85 до 90.

Politico към туристите: Не се разболявайте в Гърция

По-голямата част от здравните центрове на малките острови в Егейско море се опитват да се справят. Но ограничен брой лекари трябва да дежурят всеки ден.

Дори когато държавата реши да наеме повече, опитите се провалят, тъй като персоналът отказва да се премести на островите, където разходите за живот са станали непоносими поради нарастването на туризма.

Потресаващи случаи

През юни 63-годишна жена на остров Кос почина в задната част на пикап, докато я прехвърляха в местната болница, след като колабира, докато единствената линейка на острова беше заета, отговаряйки на друг спешен случай.

Дни след този инцидент 19-годишна жена, бременна в осмия месец, почина в атинско предградие, докато чакала повече от пет часа за линейка и е направила около 20 обаждания. Нероденото ѝ дете също почина.

Оттогава са разкрити още поне шест случая на починали хора в цялата страна поради липса на медицински транспорт.

На остров Лесбос 78-годишна жена загубила съзнание, докато плувала. Парамедиците пристигнали два часа по-късно на място, само за да установят, че сърцето ѝ е спряло.

В отговор на нарастващата критика след тези вероятно предотвратими смъртни случаи, правителството разположи пожарникари, военен персонал и шофьори от местните власти, за да помогнат при недостига на персонал в туристическите райони.

Лекарите обаче протестират срещу решението, наричайки го „ненаучно търсене на бързи решения“. Те твърдят, че разполагането на необучен персонал в спешни ситуации може да се окаже опасно за пациентите, които се нуждаят от лечение на мястото на инцидента.

Politico към туристите: Не се разболявайте в Гърция

Обещанията

Премиерът консерватор Кириакос Мицотакис беше преизбран на 25 юни, след като обеща да реформира националната здравна система като приоритет. Той обеща и да наеме около 10 000 здравни работници. Включително 800 шофьори на линейки и 250 парамедици на мотоциклети.

Но Конфедерацията на служителите в държавните болници (POEDYN) казва, че това наемане само замества скорошни пенсионирания. И че не е достатъчно за подобряване на качеството на грижите.

Около 10 000 здравни служители са напуснали публичния сектор през последните две години и половина, а други 5000 се очаква да напуснат през 2023 г.

Опозиционните партии остро критикуват правителството, че оставя обществените болници в по-лошо състояние, отколкото преди пандемията. Те твърдят, че основната цел е да се приватизират здравните услуги – нещо, което правителството отрича.

Но проблемът е по-сложен от липсата на финансиране.

Малко лекари или линейки искат да работят на островите. Единствените двама общопрактикуващи лекари в болницата в Кос подадоха оставки през 2021 г. Болницата сега разчита на временни служители, докато се опитва да ги замести, но досега никой не е кандидатствал. Това е проблем, който измъчва много селски райони в Европа, от отдалечени села във Франция до северните части на Швеция.

Колкото и красив да изглежда животът на гръцкия остров за посетителите, този начин на живот е недостъпен за медицинския персонал. Жителите на острова предпочитат да получават краткосрочни туристически наеми, а не постоянни.

Прегарянето е друга основна причина, цитирана в нарастващ списък с оставки на лекари на островите. Федерацията на асоциациите на болничните лекари (OENGE) посочва, че това „сега се развива в оперативен колапс в много болници в региона, а също и в болнични отделения в по-големите градове“.