Оферти

Преследване на Северното сияние

   
Преследване на Северното сияние

5 дни / 4 нощувки

Период:

24 – 28 октомври 2023

София – Франкфурт – Тромсьо – Франкфурт - София
самолетна програма с водач на български език 
 
Според науката Северните сияния се виждат най-добре между септември и април при ясно и тъмно небе. Дългите тъмни нощи през зимата са идеалното време за преследване на фееричния танц на природата. Едно от най-добрите места за подобно приключение е Тромсьо, Норвегия, защото се намира в Арктическия кръг в Норвегия, на 69о северна ширина в центъра на зоната на полярното сияние. Затова ви предлагаме вълнуващо пътуване до суровото откъм температури място, което ще ви плени с природните си красоти и дружелюбни и гостоприемни хора. Подарете си тръпката от преследването на незабравимо красивите разноцветни небесни воали, като в същото време научите повече за впечатляващата местна култура и историята на района.

Молим, имайте предвид, че Северното сияние е природен феномен и като такъв неговото наблюдение не може да бъде гарантирано и предвидено с абсолютна точност по научен път.

ПРОГРАМА

ПЪРВИ ДЕН | 24.10.2023 София – Франкфурт - Тромсьо
Отпътуване от София за Франкфурт с АК „Lufthansa”. Излитане от София в 06:15 ч. и кацане във Франкфурт в 07:45 ч. Полет за Тромсо, Норвегия, в 09:45 ч. и кацане в 13:10 ч. Трансфер и настаняване в избрания хотел. Свободно време.
Полярните приключения започват привечер с посещение на леден бар в „сърцето“ на Тромсьо - Magic Ice Bar. Място, което изумява с подробности за живота в Арктическия кръг. Фантастично пътуване сред прекрасната експозиция от ледени скулптури и инсталации, с възможност за почерпка с класно питие.
По желание: Aurora Dinner Cruise в преследване на северното сияние. Вечерна обиколка сред фиордите на по чаша подбрано вино и апетитни севернонорвежки кулинарни специалитети, приготвени от пресни сезонни продукти. А при късмет и благоприятни метеорологични условия, всичко това комбинирано с цветния танц на един от най-красивите природни феномени – северно сияние.
Цена: 320 лв.
Цената включва: 3-часов круиз около Тромсьо; вечеря на сет меню; водачи на английски език; вода; бар с напитки /срещу доплащане/; безплатен Wi-Fi; топли вътрешни салони.
Връщане в хотела. Нощувка.

ВТОРИ ДЕН | 25.10.2023 Тромсьо
След закуска, целодневна пешеходна разходка в Тромсьо. Разкриване на тайните на Вратата към Арктика и вековната история на района. Тромсьо е оживен малък град с интензивен градски и приобщаващ нощен живот, интересна история, забележителна култура, вкусна храна и прекрасна природа.
Обиколката преминава през очарователния център, основан през 1795 г. на остров Трьомсьой, и започва с единствената дървена църква в Норвегия – Tromso Cathedral. Следва посещение на Музея на троловете, който потапя посетителите в магията на скандинавските народни поверия в мистични същества. Следва най-добре запазеният тюленов кораб в Норвегия, собственост на университетския музей Тромсьо - MS Polstjerna. След това в Polaria групата поема на пътешествие сред още много интересни открития и срещи с уникални видове морски обитатели. По обед посещение на най-старата кръчма на Tromsø – Ølhallen, която отваря врати през 1928 г. В миналото била популярно място за отсядане на рибари и изследователи. Някога кръчмата била изба на Macks Bryggeri – най-северната пивоварна в света.
Свободно време за обяд. След това групата се отправя към чудесата на северната природа и историите на северните хора в The Arctic University Museum of Norway. Вкаменелости, скали, скелети са сред акцентите там.

По желание: Вечерно преследване на северното сияние с автобус. Вълнуващо комфортно пътуване в търсене на най-подходящите условия и локация за заснемане на очарователното оптично явление. И докато групата издирва най-подходящото място, участниците в това приключение ще научават любопитни подробности за цветната феерия в небето.
Цена: 210 лв.
Цената включва: комфортен топъл автобус; Wi-Fi; водач на английски език; професионален фотограф; топли напитки и сладкиши; професионална снимка на сиянието (по желание).

Връщане в хотела. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН | 26.10.2023 Тромсьо
Закуска. Свободно време с възможност за самостоятелни разходки или екскурзии срещу допълнително заплащане.
Арктическо сафари за наблюдение на китове
Крайбрежието на Северна Норвегия предлага не само прекрасни арктически пейзажи, но и пленителни морски обитатели като внушителните китове. Целодневен круиз, който разгръща цялата красота на дивата природа и животни в естествените им местообитания. Приключенците ще тръгнат сред островите и фиордите около Тромсьо по следите на китовете, за да се насладят на тяхното величие.
Цена: 320 лв.
Цената включва: просторен круизен кораб; топъл салон с панорамни прозорци; няколко вътрешни палоби; кафе и чай; топли костюми.
или Кучешки впряг на колела
Незабравимо и леко екстремно пътуване от центъра на Тромсьо до планините в района с нестандартен кучешки впряг. Специални шейни на колела превеждат ентусиастите през предизвикателен терен, за да ги потопят сред арктическите красоти.
Цена: 450 лв
Цената включва: транспорт; екипировка; малки групи; по двама на шейна; водач на английски език.

Вечерта по желание Northern Light Photo Cruise, който обикаля сред фиордите в района около Тромсьо в преследване на ясното звездно небе и северното сияние. Топлолюбивите участници в круиза могат удобно да изчакат във вътрешните пространства на кораба, докато се освежават с топли напитки. А най-нетърпеливите да видят северното сияние, могат да се разхождат по просторна палуба и да се наслаждават на прекрасните нощни пейзажи.
Цена: 220 лв.
Цената включва:
 круиз в района на Тромсьо; инструкции за безопастност; водач на английски език; заснемане на борда от водачите; топъл костюм; спасителна жилетка; кафе, чай и бисквити; кратка презентация и разказ за феномена, наречен полярно сияние.
Връщане в хотела. Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН | 27.10.2023 Тромсьо
След закуска, свободно време или по желание допълнителна екскурзия.
Arctic Fjord Sightseeing с минибус
Живописна образователна обиколка сред фиордите, селата и пясъчните плажове около Тромсьо с кратка спирка за кафе/чай и лека закуска в любимо на туристите местно заведение.
Цена: 240 лв
Цената включва:
 транспорт; сертифициран водач на английски език; безплатен статив за времетраенето на обиколката; кафе/чай или горещ шоколад; топли костюми.
или Пътуване сред саамската култура с хранене на елени
Екскурзията започва с пътуване до саамското село Бреижикеидет, на около 40 км от Тромсьо. Любопитното за него е, че там се намира най-северното голф игрище в света. Нашето посещение обаче е свързано с опознаване на полярната природа, фиордите, планинините и саамската култура. По време на тази обиколка участниците се включват в храненето на стадо от 300 северни елена сред непокътнатата арктическа природа и научават интересни истории за коренното население.
Цена: 295 лв.
Цената включва:
 транспорт; водач на английски език; входна такса за парка с елените; топли напитки; традиционна саамска яхния или вегетарианско меню.

Следобед обиколката на Тромсьо продължава с полудневна обиколка на града. Първа спирка е най-старата къща в Тромсьо – Skansen, построена като митническа станция през 1789 г. и обградена от по-малки къщи. След кратка фотопауза продължаване към още една от най-старите местни сгради – Полярния музей, която се намира в склад от 1830 г. на брега на морето. Тук групата ще се потопи във вълнуващата история на полярната морска традиция, експедициите и оцеляването по тези земи. Послед отправяне към Арктическата катедрала, известна още като Tromsdalen Church или Ishavskatedralenis, откъдето се открива великолепната гледка към града. Катедралата впечатлява с драматичен дизайн, наподобяващ триъгълни ледени блокове, дело на иновативния норвежки архитект Ян Инге Ховиг. Структурата блести с разноцветни мозайки и красива стъклена фасада с масивен кръст.
Изкачване с кабинков лифт за панорамна разходка високо в планината. В рамките на 4-5 минути двете гондоли на лифта, известни като Seal и Polar Bear, се изкачват от Solliveien в квартала Tromsdalen до планината Storsteinen – 421 м над морското равнище. От платформата за наблюдение горе се открива впечатляващ изглед към Тромсьо и околните острови, планини и фиорди. На прекрасните пейзажи ще се любуваме, докато хапваме канелена кифличка с топъл чай или кафе, удобно разположени във Fjellstua cafe. Има възможност туристите да останат за апетитна вечеря, приготвена от местни майстори на кулинарното изкуство с най-добрите местни продукти. Заплащане според избора на ястия. 
Връщане в града /самостоятелно или с групата/. Нощувка.

ПЕТИ ДЕН | 28.10.2023 Тромсьо – Франкфурт - София
Закуска. Свободно време. Освобождаване на стаите и трансфер до летището в Тромсьо за полет до Франкфурт в 14:50 ч. Каца в 18:15 ч. Полет от Франкфурт до София в 19:30. Каца на летище София в 22:40.

За повече информация вижте ТУК.